Fanfare er kåret til årets tidsskrift 2016. Det deles også ut priser for god design, god faglig formidling og pris i åpen klasse; denne gangen som "Politisk arena". Prisutdeling på Litteraurhuset i Oslo (Kverneland) 28. april kl. 18.00.
Pressemelding:
ÅRETS TIDSSKRIFT 2016 ER KÅRET
Prisen for årets tidsskrift 2016 går til en nykommer blant norske tidsskrift. FANFARE mottar prisen for sin kreative, lett aktivistiske og bevisst varierte bruk av sjanger, stil og visuelle virkemiddel som gjør at tidsskriftet evner å diskutere kultur på en annerledes måte.
-Fanfare har utvidet horisonten i det kulturelle Norge, skriver juryen i sin begrunnelse.
Prisen er på 30 000 kroner, og deles ut torsdag 28. april kl. 18.00 på Litteraturhuset i Oslo. Arrangementet er åpent for alle.
Norsk tidsskriftforening står bak prisen, som også er støttet av Norsk Journalistlag og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening. Norsk Tidsskriftforening er en organisasjon for kulturelle, politiske og vitenskapelige tidsskrifter i Norge, og har i dag 89 medlemstidsskrifter.
FANFARE er kåret til årets tidsskrift 2016
Redaktører: Synne Øverland Knudsen og Amalie Kasin Lerstang.
Grafisk design: Ida Kristine Gismervik Hatleskog, Marte Veys Berg og Jenny Kyvik Hutchens
Årets tidsskrift 2016 går til en trykksak som har inntatt tidsskriftverden på en høyst uhøytidelig måte. Med likestilling og aktivisme som prinsipp, både ved å hente tema fra ulike kunstfelt og ved å la etablerte og mindre etablerte kunstnere og kulturarbeidere slippe til, utvider FANFARE horisonten i det kulturelle Norge.
Variert bruk av sjanger, stil og visuelle virkemiddel og med et både kritisk og selvkritisk blikk på kvalitet, gjør at tidsskriftet diskuterer kultur på en annerledes måte. Redaksjonen kjennetegnes ved en sterk identitet og vilje til å prøve ut nye grep.
Øvrige priser
I tillegg til prisen for årets tidsskrift, deler juryen i år ut ytterligere tre utmerkelser. Syn og Segn, Tidsskrift for Norsk psykologforening og Minerva mottar hver sin pris.
SYN OG SEGN mottar pris for god design Redaktør Knut Aastad Bråten
Grafisk design: Aina Griffin
Design er alltid en del av budskapet og det er juryens oppfatning at Syn og Segn forstår dette på en utmerket måte. Tidsskriftet balanserer godt mellom foto og illustrasjon og utnytter de mulighetene som god designtenkning byr på. Her er ingen forstyrrende elementer og presentasjonen av tekstene engasjerer til videre lesning. Syn og Segn tildeles diplom for sin design, layout og typografi.
TIDSSKRIFT FOR NORSK PSYKOLOGFORENING mottar pris for god faglig formidling og evne til å nå egen målgruppe Sjefredaktør Bjørnar Olsen
Grafisk design: Laboremus - Bendik Kaltenborn og Åshild Irgens er illustratører
Tidsskriftet er den sentrale publiseringskanalen i psykologi på norsk. Foruten rene fagartikler er innholdet i de ulike utgavene variert, fra essay, kulturstoff, reportasjer til debattinnlegg, noe som gjør at de på en utmerket måte klarer å kommunisere både til fagfellesskapet og en bredere offentlighet. Her klarer man å kombinere solid fagkunnskap med godt språk. Juryen ønsker særlig å berømme måten tidsskriftet kommuniserer på, i samspillet mellom papirutgaven, tidsskriftets nettløsning og bruk av sosiale medier.
MINERVA mottar prisen åpen klasse for sin tydelige posisjon som politisk arena
Ansvarlig redaktør: Nils August Andresen
Grafisk design: Bengt Olsson, Concorde Design
Mens norsk offentlighet var på sitt kanskje mest dovne i 2001, dukket tidsskriftet Minerva opp i ny drakt med store ambisjoner og vyer. Med dype røtter forankret i klassisk konservativisme, utforsker Minerva sosiale, kulturelle og økonomiske problemstillinger med tydelighet og engasjement. Tidsskriftet har i flere år nå vært en premissleverandør i den norske offentligheten, og fungert som en politisk arena der nye uredde stemmer stiller spørsmål rundt vedtatte sannheter. De har lykkes med det viktigste for et tidsskrift: Debattene har skapt ringvirkninger i den offentlige samtalen.
Juryen har i år bestått av: Margunn Vikingstad (juryleder), litteraturkritiker i Morgenbladet, Nazneen Khan-Østrem, forlagsredaktør dokumentar, Aschehoug, Geir A. Skomsøy, designfaglig rådgiver, konseptutvikler og tekstforfatter, Vidar Røeggen, seniorrådgiver i Universitets- og høgskolerådet og Andreas Wiese, daglig leder for Litteraturhuset i Oslo.
Spørsmål om prisen og prisutdelingen torsdag kan rettes til juryleder Margunn Vikingstad på telefon 411 02 214 eller Tone K. Olsen i Tidsskriftforeningen, telefon 924 81 412
Transaktivisme og abort, arkitektur og lefsebaking. I den nye utgåva av Syn og Segn er det temasider om arkitektur og byggkvalitet, samtale om sorteringssamfunnet med barnelege Ola Didrik Saugstad, tekstar om einsemd, goth-miljøet og dei kvite flekkane i verdsrommet.
Et av temaene i dette nummeret er endring – et tema vi også vil komme tilbake til i senere nummer, i og med vi venter på meldinger, rapporter og beslutninger som vil være av stor betydning for sektoren. Men dette nummeret inneholder også saker om det mer arkivfaglig nære; slik som bestandsregistrering, katalogisering og formidling.
Nordnorsk Magasin: et avsluttende kapittel? Nordnorsk Magasin nr. 4-2018 gikk ut til abonnentene den 27. november. Denne papirutgaven av Nordnorsk Magasin er trolig den siste som kommer ut.
Tema Avhengighet: Avhengighet gir ikke fritak for straff. Intervju med lege og forsker Knut Boe Kielland, omtale av boka Hva er avhengighet v/ Jahn Arne Olsen og artikkelen «Bør narkotika legaliseres?» av Øyvind Røed. Les vinnertekstene i årets tekstkonkurranse som ble arrangert i samarbeid med =Oslo.
Tema: Miljø og teknologi. Smarte byer, sirkulær økonomi og en verden der sosiale rom, byplan og arkitektur som sådan har emigrert til en virtuell verden?
Ekstremisme, folkemusikk, død og odelsrett: I den nye utgåva av Syn og Segn er det temasider om døden, samtale med komponist og folkemusikar Anne Hytta, tekstar om odelsrett, farskjærleik og arven etter Sovjetunionen.
Møt brukerne ved Bakkely Arbeidssenter, som i mange, mange år har klistret adresse-etikettene på Nordnorsk magasin. Les om en utdøende art i kulturfloraen vår; telefonkioskene, og bli med på utferd til fiskeriregionen Galicia. Se fargerik kunst, les om Narviksenteret, møt diktdebutanter og les litteraturanmeldelser og annet spennende stoff..
Temanummer om iransk film med Sara R. Yazdani og regissør Kaveh Tehrani som gjesteredaktører. Kurator Övül Ö. Durmusoglu skriver om Forough Farrokhzads «The House is Black» (1964), filmforsker Annie Fee diskuterer hvorfor Jafar Panahis «Taxi Teheran» (2015) ikke er en art-house film.
Årets andre utgivelse av Arkivråd er et tema-nummer om digitalisering. Det er uten tvil mye som skjer rundt om i det langstrakte land.
Les bl.a..; Velkommen til Tromsø – KAI-konferanse 2018 - Kongens Fortjenestemedalje x 2 - Den kommunale digitale historien – KDRS som verktøy - Digital deponering i Trondheim kommune
I MELKS dramautgave kan du lese om skeiv kultur innenfor teaterets saler, gestaltning av kjønn i teaterutdanning, oppsetninger, teatergrupper og skeive adapsjoner, Samuel Beckett, Per Aabel m.m.
Irland og Polen, motstandskamp og psykiatri. I den nye utgåva er det temasider om Polen, samtale med psykolog Arnhild Lauveng, tekstar om motstandskamp og fuglesperm, kyrkjekunst og kollektivt minne. Og noko til.