Nye Prosa lanseres denne uken!

Prosa, Norges største litterære tidsskrift, går i år inn i sin 20. årgang, med ny redaktør, nytt format og ny layout. Åpningsartikkelen i Prosa 1/2014 er historiker Hans Fredrik Dahls essay “Eventyret om Norge”, der han tar for seg hvordan bildet av Norge og det norske er blitt formet gjennom historieverkene siden 1814. – Norge er Norge fordi det samtidig er i ro og bevegelse, skriver han.

 “Norge er Norge fordi det samtidig er i ro og bevegelse; det er et land som andre og likevel helt forskjellig fra andre; det konstitueres av navngitte individer så vel som av anonyme masser. Selvfølgelig med skiftende tyngde og vekt, varierende fra epoke til epoke og dessuten ulikt betont av forskjellige forfattere, men alltid som en tilstedeværelse av både--og, og derfor nettopp i sin motsetning konstituerende for objektet -- Norge. Det er eventyret om motsetninger som overkommes, om en nasjon som konstitueres av folket,” skriver Hans Fredrik Dahl (bildet) i essayet.

I årets første Prosa kan du også lese:

Ingrid Wergelands essay om bøkene som kom ut til Stemmerettsjubileet i 2013, hvor hun blant annet kan fastslå at dagens kvinnebevegelse savner en konkret og samlende kampsak.

Christopher Hals Gylseth stiller spørsmålet: Hva skjer i den norske villmarkslitteraturen? Og skriver: “ Naturen og litteraturen var villere før”.

William Nygaard drøfter om frie ytringer er mulige i 2014: Hans utfordring er blant annet denne: “Skal ytringsfrihetens menneskelige merverdi kunne videreføres, er statens evne til å satse på de gode menneskelige drivere i et samfunn, og evnen til å identifisere og motkjempe de mer destruktive, utslagsgivende”.

Vidar Kvalshaug analyserer den norske bokbransjen akkurat nå, under tittelen “Samtalane i krokane”.

Arnhild Skre byr på ti gode råd for god sakprosa.

Sindre Hovdenakk er ny redaktør i Prosa. Han er kritiker, sakprosaforfatter og har tidligere arbeidet som kulturjournalist og forlagsredaktør. Kontaktinfo: tlf. 91610297, e-post sindho@online.no

Prosa er Norges største litteraturtidsskrift. Det er et tidsskrift om blant annet sakprosa, faglitteratur, skriftkultur og kulturpolitikk, og inneholder bokessay, anmeldelser, artikler og en rekke faste spalter. Tidsskriftet redigeres uavhengig og etter redaktørplakaten, og utgis av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF). Det kommer ut seks ganger i året. Det første nummeret av Prosa ble utgitt i 1995. Se www.prosa.no

Ute nå

Tema: Skrekkfim. Jacob Lillemose og Karsten Wind Meyhoff har vært gjesteredaktører for Wuxia 3/4 – 2017 og laget et temanummer om skrekk og gru på film og tv.
I nummeret kan du blant annet lese intervjuer med skaperne bak tv-serier som Fortitude og Äkta människor, og et nyskrevet essay om sjangeren av skrekkfilmregissørene The Soskia Sisters.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.