Vagant fyller 25

Vagant feirer i år 25-årsjubileum, ble nylig kåret til Årets tidsskrift 2013, og er nå ute med det første av årets fire jubileumsnumre.

Det idealistiske tidsskriftet Vagant ble startet av Blindern-studenter i 1988, den gang trykket på avispapir og solgt på gatehjørner og kafeer. Siden har omstreiferen Vagant møtt et skiftende landskap på fremoverlent vis. Redaksjonsmedlemmer har avløst hverandre i en lang rekke, og i dag er Vagant en av samtidskulturens kontinuitetsbærere.

Juryen bak kåringen av Årets tidsskrift 2013 sier bl.a. i sin begrunnelse at "redaksjonen lykkes i å skape et enhetlig produkt basert på svært mange ulike stemmer, og viser en høy grad av selvrefleksjon om hva et tidsskrift kan og bør være. Innholdet er til tider krevende, men Vagant framstår som et tidsskrift laget med mye pasjon, og med et bevisst og lekende forhold til visuelle uttrykk."

Les også redaktør Audun Lindholms ferske innlegg på forlagsliv.no: Ild i leseren - takketale fra Årets tidsskrift 2013.

Vagant anno 2013 er i stadig bevegelse videre. Fra og med 1. februar har bladet forsterket nettnærværet. På hjemmesidene kan man hver uke lese nyskrevne tekster: anmeldelser, intervjuer, reportasjer og kommentarer. Høydepunkter fra arkivet hentes frem på ny og og kaster lys over aktuelle hendelser. Vagantredaksjonen flyttet ved årsskiftet sitt hovedkvarter fra Bergen til Berlin. Herfra vil de fortsette å kople den skandinaviske litteraturen på den kontinentale samtidsdebatten.

I Vagant nr 1 /2013finner du bl.a disse artiklene:

Brageprisvinnende forfatter og journalist Simen Ekern presenterer forfatterskapet til Timothy Garton Ash. Ash har gjort «nåtidshistorie» til en disiplin, i grenselandet mellom journalistikkens reportasjer og historiefagets analyser.
Ingvild Krogvig skriver om Sophie Calles vei inn i kunsten.

Ungarske Lázsló Krazsnahorkai oversettes for første gang til norsk/skandinavisk, av Ove Lund. Redaksjonen har skrevet en introduksjon til forfatterskapet. Essay ved Scott Esposito.
Joni Hyvönen gjør en forfatterskapslesning av Sofi Oksanen.

Debutantanmeldelser av Linn Rottem og svenske Athena Farrokhzad.

Susanne Christensen har skrevet en tekst om kvinnestemmen og om Camilla Collett-statuen i Slottsparken.

Ane Nydal dybdeintervjuer Vagants husillustratør Andreas Töpfer, om hvordan han tenker design og illustrasjon.

Jubileumsavdeling: Den første av fire jubileumsavdelinger der Vagant-historien blir presentert, og med dette viktige deler av norsk litteraturhistorie de siste 25 årene belyst.I årets første nummer er fokuset rettet mot noen av offentlighetens ubesungne helter: designerne, billedredaktørene og illustratørene.

Vagant er Cappelen Damms tidsskrift for litteratur, kunst, film, ideer og samtidsdebatt.
Bladets redaktør er Audun Lindholm (audun.lindholm@cappelendamm.no / +47 97662032.

Ute nå

Tema: Skrekkfim. Jacob Lillemose og Karsten Wind Meyhoff har vært gjesteredaktører for Wuxia 3/4 – 2017 og laget et temanummer om skrekk og gru på film og tv.
I nummeret kan du blant annet lese intervjuer med skaperne bak tv-serier som Fortitude og Äkta människor, og et nyskrevet essay om sjangeren av skrekkfilmregissørene The Soskia Sisters.

Nyheter fra Eurozine

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.