Ekstranummer om Kina; les bl.a.: Det lønner seg med en slektning i partiet, Kinas grenser og Kinas identitet, Mao Zedong, Kina og verda i det tjuande hundreåret side, Venstresida i Kina etter Mao
Hva er språk for oss som skriver? bøygen har utfordret etablerte forfattere og debutanter til å skrive skjønnlitterære tekster om språk i vid forstand.
Vi presenterer flere av prosjektene som inngår i Nasjonale turistveger, Erling Dokk Holm og Runar Døving forsøker å avdekke ideologien bak prosjektet og vi har spurt Knut Hjeltnes om hva som skal til for å bedre kvalitetet på boligbyggingen.
Øivind Storm Bjerke kommenterer: Kunst, kritikk, kvalitet og kulturpolitikk.
Hva er tegning? spurte Anette Højlund seg, svaret ble en doktoravhandling. Thorbjørn Egner ville fylt 100 år 12.12.12; hvordan ble Egner Egner - rent visuelt?
Vi har vært på utferd mot vest, sett på grafitti i Reykjavik, møtt folk i nord, sett på husflids-tradisjoner som holder gamle kulturuttrykk levende og møtt Røyskattkompaniet som lager barneforestillinger – basert på myter og eventyr fra nord
Les bl.a.: Dristig på Brattøra; Space Group forsøker seg på nytolkning av en velkjent typologi, Stavangers nye storstue; avdempet lettelse, Carl Berners plass; trafikknutepunket som også ble byrom og Hummer på papp-
tallerken i Bergen
Les bl.a.: Forelskelsen spirituelle magi, Donald Duck - den norske alternativbevegelsens far, Reisende i dimensjoner og Nær-døden opp-
levelser. Faste spalter og annet spennende stoff
Det nye nummeret av Z filmtidsskrift undersøkjer gjennom ei rekkje intervju korleis digitaliseringa har endra arbeidsvilkåra for regissørar, fotografar, distributørar og kinomaskinistar.
Temanummer om smerte; samtale mellom en fakir og en smertepasient. Les også artiklene "Døden som tyv – Sorg og mening hos Egil Skallagrimsson og Jens Nilssøn", "Sannhetens pris og forskerens rolle", bokmeldinger og annet stoff
Temanummer: Ulikhet i USA. Les bl.a. «The Wire» – arbeidets død og sviket mot USAs arbeiderklasse, God morgen, Amerika!: Om kappløpet mellom utdanningsnivået og den teknologiske utviklingen, Om ulikhet og USAs forfall. Nærmere Gud i Englenes by
Magasinet STEMMER arrangerer årlige tekstkonkurranser og deler ut STEMMERPRISEN. I nr. 2/2012, som er i handelen nå, presenterer vi resultatet av årets konkurranse om Underveis. De to vinnertekstene publiseres her.
"Det å knytte sammen glede og læring er dramafagets største potensial - og utfordring". Les mer i nyeste DRAMA - Nordisk dramapedagogisk tidsskrift - med "Glede" som tema.
Hovedartikkelen er "Samanbrotet i det europeiske systemet" av den egyptiske marxisten, Samir Amin. Han skriverer om Europa, hva forskjellen mellom Europa og USA er - og hvorfor det ikke er mulig å tenke seg et Europeisk forente stater.
Grønland spesial: Nye vinder over Grønland, Den grønlandske anstalt, Deportasjon tur-retur. Grønlandsk tidsubestemt dom, Den moderne grønlandske familie, Dansksprogede grønlændere og deres identitetsfølelser
Norsk arkitektur – endelig online. Interessen for arkitektur i Norge øker stadig. Nå har Arkitektur N laget www.architecture-norway.no, i samarbeid med de prisbelønte designerne i Sletten og Østvold, hvor vi presenterer samtidsarkitekturen i Norge.
This issue of FORMakademisk contributes to the discourse and practice of the communication dimension within product design
Les bl.a.: Kunsten å gi slipp, Druidene og den andre verden, Kornsirkelmysteriet, Stemning fra en sirkel av korn, Framtidsfrøfestialen 2012. Faste spalter; tarotserien, salgstorg og annet.
Oppsummering fra to seminar hvor tegneseriekritikk og forvaltningen av seriene ble grundig diskutert. Det nordiske tegneserieprosjektet Kolor Klimax. Utstillinger, faglitteratur, bildebøker og tegneserier anmeldes.
Les mellom anna: Bladet Folkemusikk har snakka med fire spelemenn langs Europaveg 134. Valdresmusea har fått 900 000 kroner til instrumentverkstaden på Fagernes. ”Utakt er jo også ei takt, snubling er også steg” skriv Marit Lajord
ser på hvordan mat er blitt benyttet som tema, symbol og metafor i litteraturen gjennom tidene; mat og de sanselige opplevelsene knyttet til et måltid er også allesteds-nærværende, der utallige matretter er blitt tilberedt, servert og fortært.
Prosa #2 2021 inneheld to svært ulike tilnærmingar til TV-serien «Atlantic Crossing»s handsaming av historiske hendingar. Les også historia om Kopinors og NFFOs innsats for å styrke bokbransjen i fleire afrikanske land.
Marte Michelets essay er utsett igjen. Tema for årets andre nummer av Prosa er «grenseverdi», noko som viser til dei verdiladde vurderingane som ligg til grunn når grenser blir sette eller flytta, og til kva som kan oppstå når grenser blir kryssa.
Helge Rønning og Tore Slaatta: Når støvet har lagt seg: En analyse av Ways of Seeing (essay)
Biskop Kari Veiteberg og Rolv Nøtvik Jakobsen: The New Gospel, film av Milo Rau, anmeldelse
Lars Norén (1944-2021). Tekster av Roland Lysell, Barbro Westlin, Amélie Wendling, Karl Svantesson
Intervjuer med Robert Wilson,. Ingrid Lorentzen, Ellen Ruge, laurent Chétouane,Tormod Lindgren
Teater post Covid-19:Festivalen Under the Radar (NYC), 2021Intervju med Sven Åge Birkeland, BIT teatergarasjen
To stream or not to stream
Hva er
Det første nummeret i 2021 markerer at det har gått ti år siden de arabiske opprørene startet. Gnist-samtalen er med Bjørn Olav Utvik. Les om den lange kampen for å bevare et populært utfartsområde utenfor Tromsø i artikkelen om Kampen om Finnheia. Nr 1 kom ut til 8. mars, og det er også artikler om to spennende – og ulike – kvinnepionerer: stemmerettsforkjemperen Emmeline Pankhurst og kvinne- og antikrigsaktivisten Clara Zetkin.
Tema for årets femte utgave er fagfornyelsen. Fokus ligger på tverrfaglige temaer i de nye læreplanene som ble tatt i bruk i høst, og på hvordan digitalisert undervisning påvirker lærer og elev. Mange interessante perspektiver åpner seg når man ser nærmere på hvordan de ulike temaene folkehelse og livsmestring, demokrati og medborgerskap og bærekraftig utvikling krysser hverandre.
I 1870 fantes det omtrent 100 000 griser i Norge. I dag slakter vi 1,7 millioner griser hvert år. Nå hører vi om et voksende ubehag knyttet til denne produksjonen – selv næringen snakker om «stor etterspørselsrisiko». Og dyrevernere mener at dersom forbrukere visste mer om hvordan grisen blir mat, så ville maten smakt annerledes.
Film er en empatimaskin – Z om norsk kortfilm. Z filmtidsskrift fronter kortfilmen som et eget kunstnerisk format. I det nye nummeret av Z tar vi pulsen på kortfilmen under de tilstandene vi lever i, og retter også blikket bakover i tid til en av de store eksperimentfilmskaperne.
Tema for utgaven er sak/strek: sakkunnskap i tegneserien, og avistegningen som kommentarvirksomhet. Det visuelle omgir oss i stadig økende grad, og krever tolking på lik linje med språket.
Årets tredje utgave av Prosa er viet 25-årsjubileumet! Vi feirer med et fyldig jubileumsnummer og lansering av første episode av Prosapodden!
Unntakstilstand: I det ferske nummeret av Syn og Segn utforskar skribentane krise og korona frå ulike ståstader. Her er dikt av mellom andre Frode Grytten, Jon Fosse og Kristina Leganger Iversen, artiklar om pest, sjukdom og død av Aina Basso og Arnhild Skre, essays av Kristin Sørsdal og Jan Inge Sørbø.
Tekstar frå Sør- og Mellom-Amerika. Mubalegh omset eit utval dikt av brasilianske Conceição Evaristo, som hadde sin forfattardebut i 1990, og har sidan gjeve ut poesi, noveller og romanar. I forfattarskapen sin tematiserer ho nostalgi overfor ei tapt jord, eit tapt Afrika, eit hav av minner, men òg eit håp om noko nytt.
Tema «Næringsvett». Det er et tema som brått oppleves som høyaktuelt: Smitteverntiltakene mot koronaviruset rammer nå både næringslivet generelt og kulturfrilansere spesielt, på en måte det var vanskelig å se for seg for bare noen uker siden.
Bok og Bibliotek er Norges største og eldste bibliotekfaglige tidsskrift. Vår dyktige og mangeårige redaktør går av med pensjon, og vi søker hans etterfølger.
Bladet tar opp temaer, trender og nyheter som angår bibliotek og bibliotekpolitikk - for eksempel nye arbeidsformer, teknologi, litteratur- og kulturformidling og bibliotekforskning.
Tidsskriftdagen 2020 ble strømmet og du kan se den på vår Youtubekanal her.
Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.
Send e-post til post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.