Ny utgave av bøygen med tema ”stedet og litteraturen”; bøygens første nummer av 2012 tar for seg litteratur som springer ut i fra eller på forskjellige måter tematiserer sine geografiske omgivelser
Les: Fra nasking til næring – Samarbeid om nye næringer gir lokal utvikling. Nyksunds nye liv. Barbie, Lenin og Jesus; et møte med festivalkunstner Vebjørg Hagene Thoe og hennes performans og vevde tepper på Barents Spektakel i Kirkenes - og mye mer
Petra – et av verdens underverker, Den levende skolen, Din daglige sjel, På søken etter en gudinnes fortellinger, Prinsessens hemmeligheter, Märthas engler - en fjær ble til fem høns
Byutviklingsprosessen i Bjørvikaområdet er en av de mest gjennomdiskuterte noensinne i Norge. Les også Kunstnerhus på Fogo Island, Kjoler og konstruksjoner, Designer av det uventede m.m
Grenselaus kjærleik og smelta is: Les kjærleikserklæringa frå Bjørn Hatterud til harryturar og grensehandel. Eirik Frøhaug Swendsen meiner vi må mobilisere til god, gamaldags og lokal miljøkamp.
Les bl.a. om: Den estiske komponisten Arvo Pärt. Samtale med Kaj Skagen. Flere artikler med og om ideer til et annerledes samfunn. Dikt, noveller, tegneserie, bokanmeldelser m.m.
Med internett og digitalisering er musikk-bransjens økonomi blitt totalt forandret.
Z oppsummerer, og spør bl.a. om musikk-videoen nå blitt kunstens domene? Er de beste musikkvideoene allerede historie eller?
Leder om voldtekt, Kvinnekamp i USA; angrepene på fagbevegelsen - afroamerikanerne rammes hardest, Damer i ei mannsverd, Kvinnekampen i USA: Fem steg frem – og fire og et halvt tilbake
Tema: Eurokalypse nå. Les bl.a. leder: EU er et annet sted. Fra finanskrise til masse-arbeidsløshet: Økende forskjeller og synkende tillit til politikken truer europeiske demokratier.
Les om ruspolitisk utvikling og trender. Med innbydende og forføreriske farger og design appellerer rusbrus til unge og urbane kvinner og menn. De som ønsker, kan shoppe syntetiske cannabioider på internett.
Laila Yrvum er klar med ny plate, Karl Seglem har streka opp reisverket for opninga av årets Vossa Jazz og Knut Aastad Bråten dreg opp problemstillingar knytt til vanskane med å opprette eit eige lærefag i felebygging.
Hvem vil arkitekter helst snakke med: hverandre, eller alle andre som også kan tenkes å ha noe å si om arkitektur? Hans Skotte etterlyser mer samfunnsforståelse.
Theatre in times of crisis: Høyrepopulistene angriper nederlandsk scenekunst. Intervjuer med Kate Valk, den tyske stjerneregissøren Michael Thalheimer m.fl.
Fiksjonslitteratur som inneholder selvbiografiske elementer er ikke lenger ren fiksjon, men en slags blandingslitteratur – altså er den uren.
Les: Menneskehetens spirituelle historie, Feng Shui – eller hvorfor livet er akkurat som det er, Årshoroskop for 2012, Mennesket - det fabelaktige multiunivers
Dobbeltnummer om flyktningpolitikk. Les bl.a:.Stor skam (leder), Norsk flyktningpolitikk i globaliseringens tid, Et liv i eksil – om kvinnelige asylsøkere, De papirløse
Les bl.a. disse artiklene: Arabiske kvinners statsborgerskap, En revolusjon i egyptisk familierett? Landsmann, snakk tyrkisk!
Reportasje fra Skottland, artikkel om visene til rallar-trubaduren Blind-Fredrik, urfolkskompetanse bidro til polfarersuksess, dikt, bokanmeldelser m.m.
Tema for årets femte utgave er fagfornyelsen. Fokus ligger på tverrfaglige temaer i de nye læreplanene som ble tatt i bruk i høst, og på hvordan digitalisert undervisning påvirker lærer og elev. Mange interessante perspektiver åpner seg når man ser nærmere på hvordan de ulike temaene folkehelse og livsmestring, demokrati og medborgerskap og bærekraftig utvikling krysser hverandre.
I 1870 fantes det omtrent 100 000 griser i Norge. I dag slakter vi 1,7 millioner griser hvert år. Nå hører vi om et voksende ubehag knyttet til denne produksjonen – selv næringen snakker om «stor etterspørselsrisiko». Og dyrevernere mener at dersom forbrukere visste mer om hvordan grisen blir mat, så ville maten smakt annerledes.
Film er en empatimaskin – Z om norsk kortfilm. Z filmtidsskrift fronter kortfilmen som et eget kunstnerisk format. I det nye nummeret av Z tar vi pulsen på kortfilmen under de tilstandene vi lever i, og retter også blikket bakover i tid til en av de store eksperimentfilmskaperne.
Tema for utgaven er sak/strek: sakkunnskap i tegneserien, og avistegningen som kommentarvirksomhet. Det visuelle omgir oss i stadig økende grad, og krever tolking på lik linje med språket.
Årets tredje utgave av Prosa er viet 25-årsjubileumet! Vi feirer med et fyldig jubileumsnummer og lansering av første episode av Prosapodden!
Unntakstilstand: I det ferske nummeret av Syn og Segn utforskar skribentane krise og korona frå ulike ståstader. Her er dikt av mellom andre Frode Grytten, Jon Fosse og Kristina Leganger Iversen, artiklar om pest, sjukdom og død av Aina Basso og Arnhild Skre, essays av Kristin Sørsdal og Jan Inge Sørbø.
Tekstar frå Sør- og Mellom-Amerika. Mubalegh omset eit utval dikt av brasilianske Conceição Evaristo, som hadde sin forfattardebut i 1990, og har sidan gjeve ut poesi, noveller og romanar. I forfattarskapen sin tematiserer ho nostalgi overfor ei tapt jord, eit tapt Afrika, eit hav av minner, men òg eit håp om noko nytt.
Tema «Næringsvett». Det er et tema som brått oppleves som høyaktuelt: Smitteverntiltakene mot koronaviruset rammer nå både næringslivet generelt og kulturfrilansere spesielt, på en måte det var vanskelig å se for seg for bare noen uker siden.
Frå einsame menn og nabolandsperspektiv til Google og kunstig intelligens: I denne utgåva av Syn og Segn finn du tekstar som spenner over både det personlege og det globale.
Hva er det med kunstfaglig arbeid som kan bidra til å fremme medborgerskap? Ny utgave av DRAMA retter søkelyset mot ulike marginaliserte grupper – fra flyktningbarna som jevnlig ankommer norske skoler til seniorer som opplever tap av verdi og tilhørighet.
This issue: Feminism. The humanity of women, equal rights for women, women’s roles and experiences within patriarchy, impact of religious norms on women’s lives; all these and many more are issues of critical importance to feminism.
Tidsskriftdagen 2020 ble strømmet og du kan se den på vår Youtubekanal her.
Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.
Send e-post til post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.