Arkitektur N nr.5 2012

Boligdiskusjonen er mangslungen og har mange deltakere; boligutvikling er byutvikling, samtidig som boligen er et viktig privat anliggende for alle. Alle har erfaring med det å bo. Så hva skal ”boligdiskusjonen” baseres på? Svaret er opplagt: Diskusjonen må gi rom både for objektiv kunnskap og privat boligkompetanse.

Boligspørsmålet

I Arkitektur N nr.5 presenterer vi forskningsarbeidet til Elin Børrud og Liv Siri Kleven Syversen, som har analysert fortetting i Oslo fra midten av 1980-tallet frem til i dag. Vi bringer også en artikkel av Dag Tvilde: - En del av holdningene i dagens boligdebatt kan tyde på at debattantene henter sine begreper og løsningsmodeller fra etterkrigstiden, sier Tvilde, som forsøker å kaste lys over i hvert fall noen av de komplekse faktorene som påvirker boligutviklingen i storbyene.

 

Den norske romambassade

Det begynte som en uavhengig undersøkelse av romfolkets arkitekturhistorie i Norge, men underveis i arbeidet begynte vi å undre oss over hvor usynlige romfolket er i den norske offentligheten, skriver Joar Nango, arkitekt og medlem av Fellesskapsprosjektet for å Fortette Byen. Resultatet ble et midlertidig forsamlingshus for norske romfolk på Tullinløkka i Oslo.

 

Det vakreste huset i verden

Under arbeidet med masteroppgaven i arkitektur jaktet Einar Bye og Ola Sendstad på et forlatt hus de kunne omforme. Til slutt fant de et hus på Inderøya, nord for Trondheim, som naboene omtalte som ”det verste huset i verden”. Kan man finne noe brukbart på steder som blir sett på som ubrukelige?

 

Viljen til noe bedre

Kvaliteten på det meste av boligutviklingen i Oslo har lenge vært synkende. I boligprosjektet i Christian Kroghs gate har Futhark arbeidet med en mulig motgift, godt hjulpet av Dronninga Landskap.

 

Nye rytmer

I utviklingen av den eksisterende Bønsmoen skole har Fortunen AS integrert bygg, interiørarkitektur og landskap til en ny helhet. Skolen fremstår som innbydende og djerv, med en variert og stimulerende materialitet og romlighet, skriver Leif Houck i sin omtale av prosjektet.

 

 

For det øvrige innholdet av Arkitektur N se www.arkitektur-n.no.

Ute nå

 I denne utgåva kan du lese om alt frå humanisme og flørting til musikk og korallrev, og mykje, mykje meir. 

BLI MED BALLADE BAK ORDENE LIVE!

Ballades serie om lyrikken i musikken, Bak ordene, går mandag 20. januar live sammen med Lars Lillo-Stenberg (som også vil framføre et par låter!), Rawdna Carita Eira og Brand Barstein.

Hvordan blir sangtekster til? Hva gjør lyrikken i musikken med sangene vi lytter til, hvorfor treffer de oss og hva kan de bety for oss?

Vi har med oss ingen ringere enn LARS LILLO-STENBERG, som også kommer til å spille et par låter; den samiske dikteren RAWDNA CARITA EIRA, som har skrevet sangtekster for blant andre Mari Boine og Hekla Stålstrenga og librettoen til operaen "Gállábártnit", som ble oppført i Toronto sist høst, og Brand Barstein, skribent hos blant andre Ballade.

Samtaleleder er Ballade-journalist Siri Narverud Moen.

Innledning ved Ballades redaktør, Guro Kleveland.

Vi gjør opptak for podkast som legges ut etter arrangementet.
Bak ordene live skjer i Fritt Ords lokaler i Oslo (rett ved Litteraturhuset) mandag 20. januar kl. 18.00 til 19.30. Enkel servering. Alt gratis.

Meld deg gjerne på på eventet på Facebook!

VELKOMMEN!

Ønsker du å låne kontoret?

Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.

Send e-post til  post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler