Arkitektur N nr.5-2014

Les. bl.a.: Monumentet Høyblokka; et verneverdig bygg som gir mulighet til nye samtaler, et vitaliserende og vellykket skolebygg på Tynset, bevaring og videreutvikling av blågrønne systemer i byene gjør oss mindre sårbare for klimaendringene

Monumentet Høyblokka

Hvor er det rom for demokratiske innspill i den pågående prosessen rundt Regjeringskvartalets framtid?, spør Ingerid Helsing Almaas og Einar Bjarki Malmquist. Svaret ligger i hvordan vi diskuterer monumentene våre, svarer professor Otero-Pailos og arkitekt Reinhard Kropf. Et verneverdig bygg gir mulighet til nye samtaler, også om demokrati og verdier.

 

Vellykket på Tynset

Nye Nord-Østerdal videregående skole på Tynset er resultatet av en åpen arkitektkonkurranse. Det mest iøynefallende er Longva Arkitekters utstrakte bruk av tre, som preger bygget både utvendig og innvendig, i konstruksjoner og detaljer. Men denne skolen er så mye mer. I sin omtale kaller Leif Houck prosjektet ”vitaliserende”, og trekker fram godt dagslys og vellykkede fellesarealer.

 

Blågrønne strukturer

Vi må lære oss å leve med et klima i endring, skriver landskapsarkitekt og professor Anne-Karine Halvorsen Thorén. Korte perioder med ekstremregn kan føre til enorme skader i tettbygde områder, men bevaring og videreutvikling av de blågrønne systemene kan bidra i byutviklingen og gjøre oss mindre sårbare i framtiden.

 

Søker ly i naturen

Da kunstner Kalle Grude skulle bygge seg hytte i Bamble ville han forstyrre omgivelsene så lite som mulig. I stedet for å fjerne den store steinen midt på tomten, bygget han rundt den. Gjenbruk, allsidighet og naturvern er stikkord i Grudes kunstprosjekt.

 

Hypermoderne på Norderhov

I ytterste Nordmarka, på Krokskogen ved Hønefoss, har Atelier Oslo erstattet en gammel hytte med en ny. Dette er en hyttetur inn i framtiden: til en hytte hvor romanske buer er paret med en skateboardrampe, skriver Nicholas Møllerhaug.

 

Bevaring i byen

Ratio Arkitekter har bygget om Kommunenes hus, etterkrigsgiganten i Vika i Oslo. De karakteristiske fasadene er bevart, og bygget er oppgradert til et moderne kurs- og konferansesenter.

 

For det øvrige innholdet av Arkitektur N se www.arkitektur-n.no.

Følg også med på vår engelskspråklige nettside www.architecturenorway.no

Ute nå

Frå målarkunst til måtehald: I den nye utgåva av Syn og Segn er det ein stor samtale med kunstnar Håkon Gullvåg, tekstar om overkvalifisering, Jemen, klimaverstingar, folkekyrkja og amerikanorsk. Og mykje meir.

Nyheter fra Eurozine

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler