Arkitektur N nr.8-2014

I dette nummeret av Arkitektur N presenterestre prosjektet i Vardø Restored, som bidrar til å gi ny optimisme til en by preget av nedgang og fraflytting

Du kan også lese artikkelen til Anna Minton, som kaller privatiserte høysikkerhetsenklaver i byene et demokratisk problem, og advarer de involverte i utviklingen av regjeringskvartalet i Oslo. Og vi ser påarkitektprogrammet Rural Studio i Alabama,klesbutikken Pepper i Bergen og mye mer.

 

Vardø: Folk først

Etter flere tiår med nedgang og avfolking er det igjen optimisme i Vardø, Norges nord-østligste by. En av drivkreftene er det kulturminnebaserte stedsutviklingsprosjektet Vardø Restored, som samarbeider tett med lokale huseiere og folk i byen. I dette nummeret av Arkitektur N kan du lese Ingerid Vedeler Brekkhus’ artikkel om Vardø Restored, Tormod Amundsens fortelling om verdens første fuglekikkerarkitektkontor, Biotope, og et intervju med street art-kunstneren Pøbel som satte i gang kunstfestivalen Komafest.

Nå er det lys i vinduene i Vardø, og folk i husene.Med innovative lokale aktører og håndverksmessig presisjon vekkes forfalne bygg fra dvalen.

 

De solgte gatene og ingen la merke til det

– Privatiserte høysikkerhetsenklaver er et demokratisk problem for byene, skriver journalist og forfatter Anna Minton.

Terroristangrep skaper nødvendigvis rom for byutvikling, men hvordan bruker man rommene? I Storbritannia har gjenoppbyggingen etter bombeangrep i sentrum av store byer som London, Manchester eller Liverpool nesten uten unntak ført til økt privatisering og økt privat kontroll. Minton håper at det samme ikke vil skje med regjeringskvartalet i Oslo.

 

Rural Studio – og oss andre

I 20 år har arkitektprogrammet Rural Studio ved Auburn University i Alabama, USA tatt med seg arkitektstudenter ut på bygda. Der har de bodd og jobbet og bygget, og det tette samarbeidet med lokale krefter har gitt studenter og lærere uerstattelig tillit i det lille tettstedet Newbern. Den elegante arkitekturen er bare et biprodukt av dette forholdet, skriver Hans Skotte.

 

Pepper

Det avkledde rommet er utgangspunktet for Eriksen Skajaas utforming av klesbutikken Pepper i Bergen. Den originale murveggen ble beholdt, og ventilasjonskanalene fikk ligge udekket. Inventaret, møbler bygget av Minde snekkeri, skal gi assosiasjoner til en byggeplass med stillaser og pallestabler.

 

 

For det øvrige innholdet av Arkitektur N se www.arkitektur-n.no.

Følg også med på vår engelskspråklige nettside www.architecturenorway.no

Ute nå

Årets tredje utgave av Prosa er viet 25-årsjubileumet! Vi feirer med et fyldig jubileumsnummer og lansering av første episode av Prosapodden! 

Ønsker du å låne kontoret?

Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.

Send e-post til  post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler