Cinema nr. 5-6 2014

Les bl.a. om BENEDICT CUMBERBATCH som har blitt en av Englands mest hyllede skuespillere, om YANN DEMANGE som var den store ”snakkisen” på årets filmfestival i Berlin.

BENEDICT CUMBERBATCH

På bare et par år har BENEDICT CUMBERBATCH blitt en av Englands mest hyllede skuespillere. Gjennombruddet kom med TV-serien om Sherlock Holmes – siden har det fortsatt med en rekke omtalte filmroller, nå kronet med den kritikerroste hovedrollen i Morten Tyldums The Imitation Game.

 

BORGERKRIGENS HORROR

[ BERLIN] Regidebutanten YANN DEMANGE var den store ”snakkisen” på årets filmfestival i Berlin. Debutantens film var tatt inn i hovedkonkurransen. Hans nervepirrende krigsdrama ́71 med handlingen lagt til Belfast følger en ung soldat i det borgerkrigrammede Nord-Irland.

 

BIROLLENES DRONNING

FRANCIS MCDORMAND fikk en Oscar for beste birolle i Fargo. Hun ble Oscar- nominert for beste birolle for innsatsen sin i Almost Famous, Mississippi Burning og North Country. De siste ti årene har hun stort sett holdt seg unna pressen. Når hun nå igjen gir intervjuer er det for en miniserie Olive Kitteridge på HBO som hun til de grader brenner for.

 

NORGES SERIEMESTERE

Serieskaperne SIV RAJENDRAM ELIASSEN og ANNA BACHE-WIIG har hele tiden insistert på at Frikjent ikke er en krim, men et mysteriedrama. Og selv om de aldri så gjerne skulle ha brukt k-ordet isteden, har både produsenten og TV2 har latt forfatterduoen få det som de ville. I januar slippes mysteriedramaet på tv-skjermer over hele landet.

 

DET STORE SPILLET

Det handler om heltemot, kjærlighet og moralske valg i krig i tv-serien Kampen om tungtvannet. Det handler også om det store internasjonale spillet om atombomben. Storsatsing om norsk krigshistorie vises på NRK ved nyttår med ESPEN KLOUMAN HØINER i hovedrollen.

 

FORBEREDT PÅ BRÅK

PER-OLAV SØRENSEN er blant Norges mest produktive regissører innen teater, film og tv-produksjon. Hans siste tv-serie var suksessen Halvbroren. Han er forbredt på bråk når Kampen om tungtvannet kommer på tv-skjermene.

 

MULTITALENTET

XAVIER DOLANS nye film Mamma vant Juryens pris på årets filmfestival i Cannes. I en alder av 25 år har den kanadiske filmskaperen laget fem filmer som alle er tatt ut til enten Cannes eller Venezia-festivalen. Noe som er helt unikt.

 

BLASFEMISK KLIPPEKUNST

Å klippe om andres filmer til sin egen versjon: Den høyeste form for lovprisning, eller banning i filmkirka?

 

 

HVER SCENE ER ET MALERI

Han har bare laget fem filmer i løpet av sin nesten femti år lange karriere. Likevel regnes han som Skandinavias viktigste regissør. - Jeg er blitt mye modigere etter at jeg forlot realismen og våget meg på å skildre drømmen, forteller ROY ANDERSSON.

 

FILM SOM POPMUSIKK

- Det er veldig lite livskraft i kos. Kos er egentlig ganske daft, mens det er mye mer livsgnist og kraft i gøy, sier filmskaper CHARLOTTE BLOM. Dette hjertesukket skal også bli hovedpersonens livsmotto når Blom langfilmdebuterer med komedien Staying Alive.

 

VERDIEN AV‹‹RIKTIG›› DESIGN

Filmplakaten besitter en appell og mystikk ingen reklame for brus eller parfyme er i nærheten av. Den er en viktig døråpner til opplevelser i kinomørket, men feilsteg kan straffe seg hardt.

 

ET FARGERIKT LIV – MALERE PÅ FILM

I forbindelsen med kommende premiere på Mike Leighs mesterlige portrett av J.M.W. Turner i Mr.Turner ser Cinema tilbake på portretter av andre malere på film

 

GLEM SPAGETTIWESTERN

Prøv en chili- eller surkålwestern. Noen av de beste westernfilmene er filmet utenfor USA.

 

VIRKELIGHETEN A  LA WACHOWSKI

Wachowski-søskenes nye film Jupiter Ascending kan bli avgjørende for deres karriere etter noen magre år. Spesialeffekt-virtuosene og ekspertene på blockbustere-med-mening har mye å leve opp til.

 

MELODRAMAET – FORFØRENDE ‹‹GULITY PLEASURE››

Et av de mest klare eksemplene på melodramaet, er såpeserien. Er det derfor melodramaet ofte er så utskjelt? Eller er såpe utskjelt fordi det er melodrama?

 

HAMMERS GJENOPPSTANDELSE

Det britiske produksjonsselskapet Hammer satte premissene for skrekkfilm- sjangeren i flere tiår. Hammer har de siste årene bevist at de fortsatt kan lage solid skrekkfilm og er nå kinoaktuell med The Quiet Ones.

 

ÅRET DET LØSNET FOR HOMOFILMEN

Den nye filmen Pride viser at fordommene ennå lever. I 1961 kom det på hver side av Atlanteren to modige filmer som fremstilte homofili i et mer aksepterende lys.

Ute nå

Tema «Næringsvett». Det er et tema som brått oppleves som høyaktuelt: Smitteverntiltakene mot koronaviruset rammer nå både næringslivet generelt og kulturfrilansere spesielt, på en måte det var vanskelig å se for seg for bare noen uker siden.

Ønsker du å låne kontoret?

Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.

Send e-post til  post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler