Kunsthåndverk 3 - 2012

Tradisjonstro estetikk gir en løsrivelse fra modernismens «brudd-romanse», men alle spillerom og spilleregler er gjenstand for tolkninger. Bladet ser på ulike måter å håndtere kunst som står i en tung tradisjon; glasskunst, keramikk og graffiti m.m.

KUNSTHÅNDVERK 3.2012 – 64 SIDER MED:

 

Utleverende tidskapsler i brun leire
Ingrid Askeland er en keramiker med ironisk distanse; både til seg selv, omgivelsene og keramikkfagets tradisjoner. Slik får hun frem nærgående bilder av «et liv på fylla», men også nye valører i den historiske bruks- og pottemakerkunsten.

 

Mikkel B. Tin om tradisjon og estetikk
Ikke all kunst fordrer individuell ekspressivitet, og tradisjonskunsten har sin egen form for frihet.
Mikkel B. Tin har skrevet flere bøker om tradisjonskunsten og estetikk. Den seneste heterSpilleregler og spillerom. Selv om disse estetiske uttrykkene holder fast ved visse etablerte, gitte rammer, sier han, åpner tradisjonens uttrykk også for en form for frihet – fra den praktiske hverdagen og virkeligheten. Tin vektlegger spillteori, og viser rommet som kan skapes for fornyelse i fremførelse av estetiske tradisjoner.

 

Glass mellom tradisjon og improvisasjon
Vidar Koksvik har i lang tid bearbeidet og lekt med gamle former. Men selv om han arbeider i et skjæringspunkt mellom disipliner, forlater han sjelden glassets funksjonelle røtter. Han har vært kalt «glassets trollmann», og har stadig som mål å holde en stødig hånd på roret, estetisk og teknisk.

 

Hvem er redd for dekor og glasur?
Dansk keramikk er seg ikke lik i arbeidene til Morten Løbner Espersen, som navngir disse på dårlig latin og bruker ladede begrep hentet fra kunsthistorien. Nå stiller han ut sine nye arbeider under etikettenHorrorVacui,og han har latt seg e-postintervju i anledningen.

 

Kunsten å gjøre seg relevant
Den årlige forelesningen under Münchens smykkedager ble i år gitt av den nederlandske kunsthistorikeren Marjan Unger. Hun konfronterte da en internasjonal forsamling av eksperter på smykkekunst, med å hevde at flere kriser rammer særlig unge kunstnere nå, og feltet må reorientere seg i en urolig verden og straks gi opp sin altfor introverte holdning.

 

Anmeldelser av

Tendenser 2012 – Galleri F15
Per B. Sundberg – Bomuldsfabriken
Karen Klim – Kunstnerforbundet
Ingunn Birkeland – Galleri Format
Brit Dyrnes og Arild Juul – Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum
Mikkel B. TinsSpilleregler og spillerom

 

Leserinnlegg fra professor Søren Kjørup vedrørende redaktøren av Kunsthåndverks kritiske omtale av K-verdi/Ting Tang Trash.

Ute nå

 I denne utgåva kan du lese om alt frå humanisme og flørting til musikk og korallrev, og mykje, mykje meir. 

BLI MED BALLADE BAK ORDENE LIVE!

Ballades serie om lyrikken i musikken, Bak ordene, går mandag 20. januar live sammen med Lars Lillo-Stenberg (som også vil framføre et par låter!), Rawdna Carita Eira og Brand Barstein.

Hvordan blir sangtekster til? Hva gjør lyrikken i musikken med sangene vi lytter til, hvorfor treffer de oss og hva kan de bety for oss?

Vi har med oss ingen ringere enn LARS LILLO-STENBERG, som også kommer til å spille et par låter; den samiske dikteren RAWDNA CARITA EIRA, som har skrevet sangtekster for blant andre Mari Boine og Hekla Stålstrenga og librettoen til operaen "Gállábártnit", som ble oppført i Toronto sist høst, og Brand Barstein, skribent hos blant andre Ballade.

Samtaleleder er Ballade-journalist Siri Narverud Moen.

Innledning ved Ballades redaktør, Guro Kleveland.

Vi gjør opptak for podkast som legges ut etter arrangementet.
Bak ordene live skjer i Fritt Ords lokaler i Oslo (rett ved Litteraturhuset) mandag 20. januar kl. 18.00 til 19.30. Enkel servering. Alt gratis.

Meld deg gjerne på på eventet på Facebook!

VELKOMMEN!

Ønsker du å låne kontoret?

Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.

Send e-post til  post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler