Nytt Norsk Tidsskrift 2/17

Førerløse biler, bildegjenkjenning og automatisk oversettelse. De siste årene har fremskrittene innenfor kunstig intelligens vært større enn noen kunne forestille seg. Men kunstig intelligens er sulten på data, og vårt privatliv står på menyen. 

Tore Tennøe og Robindra Prabhu i Teknologirådet kommer med noen forslag til hvordan norske politikere bør møte denne utviklingen.

Neste runde i FN-forhandlingene om atomnedrustning starter 15. juni, men Norges stol står tom. Hvorfor? Kjølv Egeland ser nærmere på linjeskiftet i norsk atomvåpenpolitikk etter regjeringsskiftet 2013, og finner at skiftet kan være et utslag av høyre- og venstresidens ulike oppfatninger av hva det vil si å være en «god stat».

På 1970- og -80-tallet gikk migrasjonsforskning og politisk aktivisme hånd i hånd, og på 1990-tallet kranglet forskerne i offentligheten så busta føyk. I dag er forskerne mest opptatt av økonomi og velferdsstatens bærekraft, og de innvandringsliberale stemmene er så godt som borte fra offentligheten. Hvordan ble det sånn, og er det bra? Arnfinn H. Midtbøen oppsummerer de første fem tiårene av norsk migrasjonsforskning.

Kravet om åpen publisering blir stadig sterkere, både i Norge og internasjonalt. Men er den norske modellen den beste for alle? Gopalakrishnan Saroja SeethapathyIngvild Austarheim og Helle Wangensteen viser hvordan indiske forskere utnyttes av røvertidsskrifter som bare er ute etter raske penger.

Ellers: Bjørn Hofmann og Ketil Slagstad skriver om den nylig godkjente fostertesten NIPT, Andrea Othilie Rognan spør hva nyvalgt UiO-rektor Svein Stølen vil gjøre for å styrke forskningsformidlingen, Ole-Jacob SkodvinPål Bakken og Magnus S. Haugefra Nokut imøtegår Jan R. Karlsen, Ingrid B. Müftüoglu og Rasmus T. Slaattelids kritikk av Nokut og Studiebarometeret i NNT 1/2017, Jan Arne Telle forklarer hvordan en datamaskin fungerer og hva algoritmer er, og Jens Erik Fenstad skriver om hva kunnskap er.

Tore Tennøe og Robindra Prabhus artikkel «Kunstig intelligens og norsk politikk» er åpent tilgjengelig på Idunn i to uker.

Tilgang til hele tidsskriftet

Ute nå

Tema Avhengighet: Avhengighet gir ikke fritak for straff. Intervju med lege og forsker Knut Boe Kielland, omtale av boka Hva er avhengighet v/ Jahn Arne Olsen og artikkelen «Bør narkotika legaliseres?» av Øyvind Røed. Les vinnertekstene i årets tekstkonkurranse som ble arrangert i samarbeid med =Oslo.

Andre arrangementer

Nyheter fra Eurozine

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.