Tema for årets femte utgave er fagfornyelsen. Fokus ligger på tverrfaglige temaer i de nye læreplanene som ble tatt i bruk i høst, og på hvordan digitalisert undervisning påvirker lærer og elev. Mange interessante perspektiver åpner seg når man ser nærmere på hvordan de ulike temaene folkehelse og livsmestring, demokrati og medborgerskap og bærekraftig utvikling krysser hverandre.
I dette nummeret kan du lese Jørgen Moltubaks essay om undervisning i digitaliseringens tid, som blant annet peker på det paradoksale i vektleggingen av individuell prestasjon når samarbeid alltid har vært så avgjørende for å lykkes. Øystein Jetne ser på fire nye læreverk i norsk for Vg1, mens Kristian Bjørkdahl undersøker hvordan temaet bærekraftig utvikling legges fram i ulike læreverk, og hevder at referansen til et enhetlig «vi, mennesker» dekker over reell ulikhet og konflikt. Aasne Jordheim skriver om den kritiske refleksjonens paradoks, og spør hva som skjer når kritiske spørsmål rokker ved elevenes verdensbilde og identitet. Og i bokessayet «Mytenes Jens» leser Heming H. Gujord Kaja Schjerven Mollerins antologi om Jens Bjørneboe i lys av erfaringene fra #metoo, og blir skamfull i gjensynet med Jonas.
I kritikkseksjonen skriver Ida Carine Longva om å lære å lære bort livsmestring i anmeldelsen av Audun Myskja og Camilla Fikse (red.): Perspektiver på livsmestring i skolen. Espen Ytreberg anmelder Johan L. Tønnesson og Marte Blikstad-Balas’ Inn i sakens prosa, Elin Lindberg skriver om Jørgen Moltubaks Improvisasjon i klasserommet, mens Anne Merethe K. Prinos leser Gaute Brochmanns De digitale prøvekaninene og Bjørn Gabrielsens Skjermslaver. Avslutningsvis hevder Eric Nævdal at Per Espen Stoknes’ Grønn vekst representerer en distraksjon fra nødvendige tiltak i klimapolitikken.
I tillegg inneholder Prosa 5/20 intervju med debutant Ulrik Eriksen, Hilde Sandviks refleksjoner rundt Claes Arvidssons Söta bror, og debattinnlegg fra Erik Martiniussen.
God lesning!
FØLG PROSA DIGITALT:
Tema for årets femte utgave er fagfornyelsen. Fokus ligger på tverrfaglige temaer i de nye læreplanene som ble tatt i bruk i høst, og på hvordan digitalisert undervisning påvirker lærer og elev. Mange interessante perspektiver åpner seg når man ser nærmere på hvordan de ulike temaene folkehelse og livsmestring, demokrati og medborgerskap og bærekraftig utvikling krysser hverandre.
I 1870 fantes det omtrent 100 000 griser i Norge. I dag slakter vi 1,7 millioner griser hvert år. Nå hører vi om et voksende ubehag knyttet til denne produksjonen – selv næringen snakker om «stor etterspørselsrisiko». Og dyrevernere mener at dersom forbrukere visste mer om hvordan grisen blir mat, så ville maten smakt annerledes.
Film er en empatimaskin – Z om norsk kortfilm. Z filmtidsskrift fronter kortfilmen som et eget kunstnerisk format. I det nye nummeret av Z tar vi pulsen på kortfilmen under de tilstandene vi lever i, og retter også blikket bakover i tid til en av de store eksperimentfilmskaperne.
Tema for utgaven er sak/strek: sakkunnskap i tegneserien, og avistegningen som kommentarvirksomhet. Det visuelle omgir oss i stadig økende grad, og krever tolking på lik linje med språket.
Årets tredje utgave av Prosa er viet 25-årsjubileumet! Vi feirer med et fyldig jubileumsnummer og lansering av første episode av Prosapodden!
Unntakstilstand: I det ferske nummeret av Syn og Segn utforskar skribentane krise og korona frå ulike ståstader. Her er dikt av mellom andre Frode Grytten, Jon Fosse og Kristina Leganger Iversen, artiklar om pest, sjukdom og død av Aina Basso og Arnhild Skre, essays av Kristin Sørsdal og Jan Inge Sørbø.
Tekstar frå Sør- og Mellom-Amerika. Mubalegh omset eit utval dikt av brasilianske Conceição Evaristo, som hadde sin forfattardebut i 1990, og har sidan gjeve ut poesi, noveller og romanar. I forfattarskapen sin tematiserer ho nostalgi overfor ei tapt jord, eit tapt Afrika, eit hav av minner, men òg eit håp om noko nytt.
Tema «Næringsvett». Det er et tema som brått oppleves som høyaktuelt: Smitteverntiltakene mot koronaviruset rammer nå både næringslivet generelt og kulturfrilansere spesielt, på en måte det var vanskelig å se for seg for bare noen uker siden.
Frå einsame menn og nabolandsperspektiv til Google og kunstig intelligens: I denne utgåva av Syn og Segn finn du tekstar som spenner over både det personlege og det globale.
Hva er det med kunstfaglig arbeid som kan bidra til å fremme medborgerskap? Ny utgave av DRAMA retter søkelyset mot ulike marginaliserte grupper – fra flyktningbarna som jevnlig ankommer norske skoler til seniorer som opplever tap av verdi og tilhørighet.
This issue: Feminism. The humanity of women, equal rights for women, women’s roles and experiences within patriarchy, impact of religious norms on women’s lives; all these and many more are issues of critical importance to feminism.
Tidsskriftdagen 2020 ble strømmet og du kan se den på vår Youtubekanal her.
Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.
Send e-post til post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.