Samtiden #2 2014

Les. bl.a. Det norske hus: Vi bygger våre hus fort, billig og dårlig. Det er et tegn på at det ikke står så bra til med oss heller. Kunnskapssamfunn og samfunnskunnskap. Om sjøuhyrer, runebommer og fornuftens historie

Lena Lindgren: “Det norske hus”: Vi bygger våre hus fort, billig og dårlig. Det er et tegn på at det ikke står så bra til med oss heller.

Erling Sandmo: “Kunnskapssamfunn og samfunnskunnskap. Om sjøuhyrer, runebommer og fornuftens historie”: «Kunnskapssamfunnet» er en drøm om en tid der kunnskap og samfunn føyes sammen til en høyere enhet, men historisk sett har de vært to sider av samme sak.

Dag Solstad: “En svanesang”: “Jeg er tross alt 73 år, og bare sangen er dyp og skjønn nok, synger jeg gjerne min svanesang. Men før jeg selv kommer til orde, må jeg gi ordet til noen andre, til noen av mine anmeldere, som har satt meg i denne noe spesielle situasjonen.”

Kåre Bulie: “Skandinavisk vandalisme. Et intervju med Matias Faldbakken": Matias Faldbakken (40) var flink til å tegne, og holdt ikke ut tanken på fast arbeid. Han la sammen to og to, og endte som en av Norges mest suksessrike kunstnere internasjonalt noensinne.

Chimamanda Ngozi Adichie: “Derfor bør alle være feminister”: “Deretter fortalte en nigeriansk kvinne meg, en akademiker, at feminisme ikke er en del av vår kultur. Feminisme «var ikke Afrika». Ifølge henne var grunnen til at jeg kalte meg feminist at jeg var blitt ødelagt av vestlige bøker.”

Johanne Sundby: «Kan jeg få snakke med dagens morder?»: Jo mer restriktiv abortloven er, desto større andel av abortene er det som er seinaborter og farlige aborter.

Olivier Roy: “Kristendom og islam”: Det finnes ikke lenger en politisk islam, men islam i politikken.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen: “Demokratiske drømmer, politiske virkeligheter”: Alle landene langs den sør-østlige Middelhavskysten kastet sine herskere for tre år siden. Deretter ble alt mye vanskeligere.

Åsne Seierstad: “Å bygge en stat”: Av landene i Nord-Afrika som gjennomlevde den arabiske våren i 2011, har Libya vært gjennom størst omveltninger. Under Gaddafis regime var det diktatoren selv som trakk i trådene. Da han falt – raknet alt. Libyerne står overfor en formidabel oppgave: Å bygge en helt ny stat.

Espen Stueland: “Tid for handling. Om pensjonsfondets brudd på Grunnlovens § 110b”: Pensjonsfondet skal sikre at petroleumsformuen kommer «framtidige generasjoner til gode». Det forhindrer dem ikke fra å investere i selskaper som bidrar tungt til klimaforandringene.

Ute nå

Er kvinnekamp fortsatt aktuelt, 70 år etter Det annet kjønn? Gnist-redaksjonen har lest deler av Det annet kjønn av Simone de Beauvoir, og Tomine Sandal har lest hele og ser på om boka fortsatt er aktuell, 70 år etter at boka først kom ut. Gnist-samtalen denne gangen er med Linn-Elise Øhn Mehlen og Kjersti Ericsson på tema feministisk praksis.

Ute på nett nå

Shuddhashar's  Issue 16 is published and ready for you to read.  We have articles on a range of topics related to our mission -- from climate change to the Rohingya refugees, and from a devastation in Iraq to the role of politics in the arts -- to name just a few. As always, we hope you will read ideas that inspire you to think, write, and act.

Ønsker du å låne kontoret?

Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.

Send e-post til  post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler