Samtiden #2 2014

Les. bl.a. Det norske hus: Vi bygger våre hus fort, billig og dårlig. Det er et tegn på at det ikke står så bra til med oss heller. Kunnskapssamfunn og samfunnskunnskap. Om sjøuhyrer, runebommer og fornuftens historie

Lena Lindgren: “Det norske hus”: Vi bygger våre hus fort, billig og dårlig. Det er et tegn på at det ikke står så bra til med oss heller.

Erling Sandmo: “Kunnskapssamfunn og samfunnskunnskap. Om sjøuhyrer, runebommer og fornuftens historie”: «Kunnskapssamfunnet» er en drøm om en tid der kunnskap og samfunn føyes sammen til en høyere enhet, men historisk sett har de vært to sider av samme sak.

Dag Solstad: “En svanesang”: “Jeg er tross alt 73 år, og bare sangen er dyp og skjønn nok, synger jeg gjerne min svanesang. Men før jeg selv kommer til orde, må jeg gi ordet til noen andre, til noen av mine anmeldere, som har satt meg i denne noe spesielle situasjonen.”

Kåre Bulie: “Skandinavisk vandalisme. Et intervju med Matias Faldbakken": Matias Faldbakken (40) var flink til å tegne, og holdt ikke ut tanken på fast arbeid. Han la sammen to og to, og endte som en av Norges mest suksessrike kunstnere internasjonalt noensinne.

Chimamanda Ngozi Adichie: “Derfor bør alle være feminister”: “Deretter fortalte en nigeriansk kvinne meg, en akademiker, at feminisme ikke er en del av vår kultur. Feminisme «var ikke Afrika». Ifølge henne var grunnen til at jeg kalte meg feminist at jeg var blitt ødelagt av vestlige bøker.”

Johanne Sundby: «Kan jeg få snakke med dagens morder?»: Jo mer restriktiv abortloven er, desto større andel av abortene er det som er seinaborter og farlige aborter.

Olivier Roy: “Kristendom og islam”: Det finnes ikke lenger en politisk islam, men islam i politikken.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen: “Demokratiske drømmer, politiske virkeligheter”: Alle landene langs den sør-østlige Middelhavskysten kastet sine herskere for tre år siden. Deretter ble alt mye vanskeligere.

Åsne Seierstad: “Å bygge en stat”: Av landene i Nord-Afrika som gjennomlevde den arabiske våren i 2011, har Libya vært gjennom størst omveltninger. Under Gaddafis regime var det diktatoren selv som trakk i trådene. Da han falt – raknet alt. Libyerne står overfor en formidabel oppgave: Å bygge en helt ny stat.

Espen Stueland: “Tid for handling. Om pensjonsfondets brudd på Grunnlovens § 110b”: Pensjonsfondet skal sikre at petroleumsformuen kommer «framtidige generasjoner til gode». Det forhindrer dem ikke fra å investere i selskaper som bidrar tungt til klimaforandringene.

Ute nå

Tema Avhengighet: Avhengighet gir ikke fritak for straff. Intervju med lege og forsker Knut Boe Kielland, omtale av boka Hva er avhengighet v/ Jahn Arne Olsen og artikkelen «Bør narkotika legaliseres?» av Øyvind Røed. Les vinnertekstene i årets tekstkonkurranse som ble arrangert i samarbeid med =Oslo.

Andre arrangementer

Nyheter fra Eurozine

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.