Samtiden 4 - 2012

Temanummer: Ulikhet i USA. Les bl.a. «The Wire» – arbeidets død og sviket mot USAs arbeiderklasse,  God morgen, Amerika!: Om kappløpet mellom utdanningsnivået og den teknologiske utviklingen,  Om ulikhet og USAs forfall. Nærmere Gud i Englenes by

Nytt Samtiden i salg 15. november!

Temanummer: Ulikhet i USA

Francis Fukuyama:
«The Wire» – arbeidets død og sviket mot USAs arbeiderklasse: Om sosial mobilitet og den smertefulle rase- og fattigdomsrealismen i HBO-serien, så vel som i virkeligheten.

Marius Gustavson:
God morgen, Amerika!: Om kappløpet mellom utdanningsnivået og den teknologiske utviklingen – og en budsjettstyring på kanten av stupet. Det er tegn til lysere tider i Amerika, men krisen har delt den amerikanske befolkningen i to.
 

George Packer:
Den brutte kontrakten: Om ulikhet og USAs forfall. «Ulikheten har vokst seg så stor at den har blitt et hån mot forestillingen om USA som mulighetens land for alle.»
 

Charlotte Bergløff:
Nærmere Gud i Englenes by (fotoreportasje). Sjelens supermarked har blitt normen globalt. En film fra Los Angeles snudde verden på hodet i høst, men byen vil fortelle en annen historie.
 

Kåre Bulie:
Nåde og gode sko. Et møte med Linn Ullmann: «Si meg den litteratur som ikke handler om å bli til eller forsvinne», sier Linn Ullmann i dette omfattende intervjuet om eget forfatterskap, andres kunst og overgangen fra en oppvekst i USA til et liv i Norge.
 

Håvard Syvertsen:
«Sendt hjem uten hofte». Noen betraktninger om eldreomsorg, retorikken omkring den, og en fortelling fra virkeligheten: «Hva er det man tenker seg: Eksistensielle samtaler med personalet, omgitt av offentlig kjærlighet?»

Torgrim Eggen:
Sex og reserveliv. Et essay om Ayn Rand: Om hun som, uten noe reelt gjennomslag i fagmiljøene, har blitt vår tids mest solgte og trolig mest omtalte filosof – og oppfinneren av den filosofiske flyplassromanen.
 

Alexandra Irene Larsen:
Muhammedstriden. Ytringsfrihet under press: «Er vi nødt til å begrense ytringsfriheten for å kunne leve fredelig sammen?»
 

Kristin Gjesdal:
Verdensborgerskap: Demokrati, politikk og toleranse: Hvordan blir du egentlig en verdensborger? Hvorfor føler vi oss ikke mer hjemme i hvert verdenshjørne, selv om verden er mindre enn noen gang? Gjesdal trekker linjene tilbake til opplysningstidens storslagne idealer og mener de fleste av oss egentlig er verdensborgere – bare vi får tenkt oss om.

Ute nå

Frå målarkunst til måtehald: I den nye utgåva av Syn og Segn er det ein stor samtale med kunstnar Håkon Gullvåg, tekstar om overkvalifisering, Jemen, klimaverstingar, folkekyrkja og amerikanorsk. Og mykje meir.

Nyheter fra Eurozine

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler