Tidsskriftet nr. 9/2015

I Tidsskriftet nr. 9/2015 kan du blant annet lese om warfarinbehandling, multippel sklerose og miljøfaktorer.

I en studie fra Bergen, som presenteres i denne utgaven, fant forfatterne at pasienter som gjennomførte et opplæringsprogram hadde like god eller bedre kontroll på sin warfarinbehandling under egen kontroll enn ved konvensjonell oppfølging. Det var ingen signifikant forskjell i tid i terapeutisk område, og andelen ekstremverdier var lavere.  

I denne utgaven kan du også lese om miljøfaktorer og multippel sklerose. Miljøfaktorer som Epstein-Barr-virus, infeksjon, røyking og lave nivåer av vitamin D er assosiert med økt risiko for å utvikle multippel sklerose, men det er uklart om slike faktorer har kausal betydning.  

Kjetil Søreide er portrettintervjuet i denne utgaven av Tidsskriftet og forteller om sitt arbeid som kirurg, forsker og redaktør i intervjuet med tittelen En entusiastisk altmuligmann.  

 

Tidsskrift for Den norske legeforening er et generelt medisinsk tidsskrift, som utkommer annenhver tirsdag og publiseres først på nett. Det utgis 24 nummer årlig.

Papirutgaven sendes til leger, medisinstudenter, biblioteker, sykehus og institusjoner. Alt innhold i Tidsskriftet publiseres på Internett, og er åpent tilgjengelig for alle.

Tidsskrift for Den norske legeforening er både et vitenskapelig tidsskrift og medlemsblad for Den norske legeforening.

Dette kan du blant annet lese om i siste utgave av Tidsskrift for Den norske legeforening:

 

Fra redaktøren

Tidsskriftet er Legeforeningens medlemsblad – og en vitenskapelig publikasjon. For å opprettholde en troverdig profil som medisinsk tidsskrift kreves bevissthet rundt redaktørens rolle og hva redaksjonell frihet innebærer

Sikker redaksjonell frihet 

Trygg egenkontroll av warfarinbehandling

Pasienter som gjennomførte et opplæringsprogram, hadde like god eller bedre kontroll på sin warfarinbehandling under egen kontroll enn ved konvensjonell oppfølging. Dette viser en studie fra Bergen. Det var ingen signifikant forskjell i tid i terapeutisk område, og andelen ekstremverdier var lavere.

Egenkontroll av warfarinbehandling 

Multippel sklerose og miljø

Forekomsten av multippel sklerose er økende, både i Norge og på verdensbasis. Miljøfaktorer som Epstein-Barr-virus, infeksjon, røyking og lave nivåer av vitamin D er assosiert med økt risiko for å utvikle multippel sklerose, men det er uklart om slike faktorer har kausal betydning.

Miljøets betydning ved multippel sklerose 

En mann i 50-årene med kolitt og facialisparese

Det er lett å overse riktig diagnose når pasientens symptomer kommer fra flere organsystemer og tilstanden oppfattes som sjelden eller utenfor eget fagområde. Les og lær om en homofil mann med plager fra både mage, tarm, ledd, øyne, munnhule og genitalia og med nevrologiske utfall.

En mann i 50-årene med kolitt og facialisparese 

Kirurg, forsker og redaktør

Går det an å være toppforsker og toppkirurg på én gang? Ja, mener Kjetil Søreide, som er professor ved Stavanger universitetssjukehus. Men det forutsetter prioritering og noen forsakelser, sier han. Søreide er dessuten redaktør i prestisjetidsskriftet British Journal of Surgery og er glad i å tenke og skrive.

En entusiastisk altmuligmann 

Ute nå

 I denne utgåva kan du lese om alt frå humanisme og flørting til musikk og korallrev, og mykje, mykje meir. 

BLI MED BALLADE BAK ORDENE LIVE!

Ballades serie om lyrikken i musikken, Bak ordene, går mandag 20. januar live sammen med Lars Lillo-Stenberg (som også vil framføre et par låter!), Rawdna Carita Eira og Brand Barstein.

Hvordan blir sangtekster til? Hva gjør lyrikken i musikken med sangene vi lytter til, hvorfor treffer de oss og hva kan de bety for oss?

Vi har med oss ingen ringere enn LARS LILLO-STENBERG, som også kommer til å spille et par låter; den samiske dikteren RAWDNA CARITA EIRA, som har skrevet sangtekster for blant andre Mari Boine og Hekla Stålstrenga og librettoen til operaen "Gállábártnit", som ble oppført i Toronto sist høst, og Brand Barstein, skribent hos blant andre Ballade.

Samtaleleder er Ballade-journalist Siri Narverud Moen.

Innledning ved Ballades redaktør, Guro Kleveland.

Vi gjør opptak for podkast som legges ut etter arrangementet.
Bak ordene live skjer i Fritt Ords lokaler i Oslo (rett ved Litteraturhuset) mandag 20. januar kl. 18.00 til 19.30. Enkel servering. Alt gratis.

Meld deg gjerne på på eventet på Facebook!

VELKOMMEN!

Ønsker du å låne kontoret?

Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.

Send e-post til  post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler