Debattrapporter 2020

Musikkritikken - levende død?

«Til og med statskanalen har nærmest gitt opp musikkritikk». Slik oppsummerte en av journalistene da Ballade.no satte søkelyset på mangfold i musikkritikken i 2019. På Bylarm 2020 ville vi se videre: Vi diskuterte musikkritikken slik den ser ut i norske medier, hvem den når ut til, hvordan vi kan sikre en levende kritikk og hvorfor det er viktig.

Sentrale spørsmål: Når vi ut med musikkstoffet til en større allmennhet enn de interesserte nisjene? Hva slags rolle spiller kritikken i dag – og hvordan kan vi sikre at kritikernes viktigste mandat blir fylt, nemlig at kunst spiller en essensiell rolle i samfunnet vårt ved at vi diskuterer den? Under hva slags redaksjonell ledelse og redaksjonelle premisser lever kritikken nå?

For gammel for P1?

Redaksjonen, spillelistene og låtskriverne – hvor går grensene? Den såkalte «Eidsvåg-debatten» høsten 2019 reiste mange spørsmål om hvordan NRK og dens største kanal, P1, behandler musikken. Bjørn Eidsvåg hadde laget en ny låt, og spurte rett og slett om han ikke ble spilt fordi han var for gammel. Her ser Ballade nærmere på spillelistene og redaksjonelle vurderinger i Norges viktigste og største radiokanal. Hvordan velger radioredaksjonen ut det lytterne skal få høre? Hva slags kriterier må låten og artisten fylle for å nå gjennom? Hvordan kan det ha vokst fram et seiglivet rykte om at det er en øvre aldersgrense på artistene som får slippe til – når radiokanalen avviser det blankt? Hvordan er relasjonen mellom artistenes apparat og landets kultur- og musikkredaksjoner – kan førstnevnte i det hele tatt kreve å få mene noe om utvalget? Hvordan bør denne relasjonen være? Debatten engasjerer mange, både før og etter denne debatten.

Samtidsmusikk, kritikk og kritikeren

Skal anmelderne felle dom over musikken eller guide oss? Får samtidsmusikkritikken plass i den offentlige samtalen? Og hvem er portvokterne, hvem blir hørt? Det var mange spørsmål og mange gode synspunkter og innspill som kom opp under livedebatten på Ultima mellom Synne Skouen, Eystein Sandvik, Anne Hilde Neset og Jørgen Karlstrøm, ledet av Ballades redaktør.

– Skriv så enkelt som mulig. Men ikke enklere enn det, sa Eystein Sandvik under debatten om kritikk og kritikerens rolle i den moderne kritikken av samtidsmusikken. Sandvik er NRKs hovedanmelder innen klassisk og samtidsmusikk, og har vært i NRK siden 1999.

Rasisme i litteraturbransjen
Tirsdag 11. august 2020 arrangerte Bokvennen Litterær Avis en panelsamtale på bransjefestivalen God natt, Oslo. Samtalens sentrale spørsmål var: Er norsk litteraturbransje rasistisk? Med dette som utgangspunkt ledet Jonas Hansen Meyer, redaksjonsråd i BLA, et panel bestående av forfatter Camara Lundestad Joof, forfatter og forsker Kristina Leganger Iversen, lektor og samfunnsdebattant Mohamed Abdi og postdoktor i litteratur Louisa Olufsen Layne. Samtalen tok for seg spørsmål om strukturell rasisme i bokbransjen, samt hvilke grep og tiltak som kan gjøres for å skape endring.

Hvor går USA etter valget?

Hvis vi i det hele tatt vet hvem som vant: Hva får presidentvalget å si for amerikanerne? For verden?

Dagens Amerika er dypt splittet av økonomisk ulikhet, politisk mistillit, kulturell elitisme og nedarvet rasisme. Vil denne en gang så stolte nasjonen klare å reise seg igjen? Vi spør også om det finnes en levedyktig venstreside i Amerika. Eller ble siste håp slukket med nederlaget til Bernie Sanders?

Samtale med: Meagan Day, politisk aktivist, forfatter av «Bigger than Bernie: How We Go from the Sanders Campaign to Democratic Socialism», direkte fra California Thomas Seltzer, programleder for dokumentarserien UXA Reidar Strisland, forfattere av «Bernie Sanders og det nye USA» Mari Eifring, utenriksredaktør, Klassekampen ledet samtalen. 

Debatten ble tatt opp i Manifest Tankesmie sitt studio i Oslo. På vår egen Soundcloud-kanal har vi 557 lyttere.

I tillegg ble debatten sendt på «Debatt i P»» i samarbeid med NRK. (27.11. 2020 kl.13.00) NRK opplyser at sendingen hadde rundt 61 000 lyttere. Sendingen ligger fortsatt ute på vår kanal og hos NRK.P2

https://soundcloud.com/user-861893758/usa-hva-na-manifest-podkast

Digital debatt i forbindelse med temanummeret om Sør Kaukasus
https://tidsskriftet-nof.no/index.php/noros/catalog/category/Sydkaukasien

Lanseringsseminar: I samarbeid mellom NØF, NUPI og RUCCAR, Malmø Universitet. Et vellykket arrangement med 57 deltakere. En innspilling av presentasjoner og debatt ligger ute på https://www.nupi.no/Arrangementer/2020/Sikkerhetspolitikk-i-Soer-Kaukasus

Ikke minst konflikten mellom Armenia og Aserbajdsjan (hvor det ble inngått våpenhvile samme dag som arrangementet fant sted) gjorde debatten mer aktuell enn hva vi hadde håpet på forhånd.

Panelsamtale og Slippfest for Røyst #12 "Staten"

I anledning slippet av det tolvte nummeret av Tidsskriftet Røyst, «Staten», ble det arrangert en slippfest for å feire utgivelsen. Nummeret består av tekster fra en lang rekke dyktige skribenter, som skriver om alt fra det norske kartverket og statens forhold til testing av førerløse fremkomstmidler, til skillet mellom by og bygd i Norge og Karl Marx. Festen fant sted på Muskedunder i Bergen, og ble arrangert i samarbeid med NTL Ung, fagforeningen for unge og studenter.

På programmet stod trubadur Helene Nilsen, som fremførte viser om blant annet forholdet mellom staten og livet, mellom staten og kvinnen, og det alltid like populære temaet «kjærlighet», og en panelsamtale mellom ansvarlig redaktør for «Staten», Tarjei Ellingsen Røsvoll, leder av NTL Ung Lone Lunemann Jørgensen, og forfatter Oscar Dybedahl. Panelsamtalen hadde et bredt spenn. Det ble diskutert saker som den sittende regjeringens kuttpolitikk for statlig sektor, og fagbevegelsens prinsipper og strategier for, og rolle i, forvaltning av statsapparatet. Samtalepartnerne diskuterte også den sosialistiske bevegelsens forhold til staten, om både mulighetene og begrensningene som ligger i staten som redskap for byggingen av et sosialistiske samfunn, innenfor rammene av både nasjonal og internasjonal kapitalisme. Det ble åpnet for spørsmål fra salen, hvilket ledet til diskusjoner om kommunepolitikk, EØS-avtalen, og kapitalflukt- og streik.

Nav spesial:  Du rykker stadig bakover i køen – en debatt om NAV 

Kan vi forestille oss en framtid uten Nav? Hvilken alternativer åpner dette for?

Torggata Blad presenterte den nyeste papirutgaven: nr. 1 – 2020 («Nav spessial») under en videostrømmet debattsalong ledet av de kjente mediatrynene Harald Lange og Marit Brovig. I løpet av sendingen gikk Lange og Brovig gjennom å kommentere papirutgavens innhold fra perm til perm, hvilket også innebar at de testet «Nav-spillet» som ble laget spesielt til det aktuelle nummeret. De spesialutviklede hjelpemidlene «Nav Palett» og «Nav Anal» ble grundig drøftet og analysert. Torggata Blads ekstremt korte ekspertutvalg diskuterte velferdsforetaket Nav, analyserte etatens utfordringer og begrensninger, og ikke minst kom de med sine særdeles kvalifiserte anbefalinger, i tråd med magasinets misjon som leverandør til den gode pubsamtalen, hvor alle aktuelle problemer blir løst før stengetid.

Ute nå

Les bl.a. om: Digitalisering, stordata og kunstig intelligens. Store, komplekse datasett og kunstig intelligens kan gi ny innsikt om sykdom og helse. Helsetjenesten produserer store datamengder som kan utnyttes i forskning, men slik det er i dag, er disse dataene stengt.

Ønsker du kursinfo fra Tidsskriftforeningen?

Da kan du registrere deg her og få tilsendt informasjon om alle kurs vi arrangerer.

Fikk du ikke med deg alt? Se Tidsskriftdagen på Youtube!

Kunsthåndverk søker redaktør

Utlysningstekst finner du her.

Alle tidsskrift skal ha ISSN-nummer. ISSN-nummeret brukes til å identifisere tidsskriftet, og er det samme uansett årgang og utgavenummer.

Les mer her.

Ønsker du å låne kontoret?

Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.

Send e-post til  post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler