Kurs i sakprosakritikk

Publisert

Norsk tidsskriftforening vil i samarbeid med Norsk kritikerlag og Fagpressen, styrke og utvikle sakprosakritikken gjennom et tre trinns kursopplegg for etablerte og ferske kritikere. Vi ønsker å fremme eksperimenter med kritikk, både for å lage mer spennende formidling og for å nå flere lesere

Kurset er det første i den nye Kritikerskolen; en serie kritikk-kurs innen litteratur, teater og scenekunst, dans, musikk, design, arkitektur og kunst.

.

Innhold og tema

SAMLING 1: 11. februar i Kverneland – Litteraturhuset i Oslo - 1530-2100
HVA ER SAKPROSAKRITIKK?

Forelesning ved Bernhard Ellefsen: «Hva er sakprosakritikk og hva er sakprosakritikerens rolle og ansvar?». Om kildekritikk og sakprosaens litterære kvaliteter.

Workshop i to deler: Deltakerne har på forhånd fått tilsendt et knippe kritikker som skal gjennomgås og drøftes i plenum, under ledelse av Bernhard Ellefsen og Merete Røsvik.

SAMLING 2: 10. mars i Kverneland – Litteraturhuset i Oslo - 1530-2100
HVORDAN SKRIVE SAKPROSAKRITIKK?

Forelesning ved Asgeir Olden: «Hvordan skrive sakprosakritikk? Sjangerplassering, framføring, kraft og intensitet». Hvilke elementer bør en sakprosakritikk inneholde? Skrivegrep og knep.

Workshop i to deler: Deltakerne har på forhånd fått i oppgave å skrive om et upublisert bokmanus. Disse tekstene skal gjennomgås i grupper, under veiledning av Asgeir Olden, Bernhard Ellefsen og Merete Røsvik.

SAMLING 3: 20. april i Kverneland – Litteraturhuset i Oslo - 1530-2100
HVOR ER SAKPROSAKRITIKKEN OG HVOR KAN DEN VÆRE?

Forelesning ved Merete Røsvik: «Ulike plattformer for sakprosakritikk. Om podcast, videokritikk og rom for sakprosakritikk i sosiale medier»

Workshop i to deler: Deltakerne har på forhånd fått i oppgave å lage en kritikk av et publisert eller upublisert bokmanus i et annet medium enn tekst, for eksempel en podcast- eller videokritikk. Kritikkene gjennomgås i grupper under veiledning av Merete Røsvik og Bernhard Ellefsen.

Kursholdere

Bernhard Ellefsen er bokansvarlig og litteraturkritiker i Morgenbladet. Han ble kåret til Årets kritiker i 2014 og vant Arne Hestenes’ journalistpris i 2016.

Merete Røsvik er redaktør for tidsskriftet Prosa og bokmeldar i Klassekampen, og sit i juryen for Språkprisen og Kritikerprisen for beste sakprosabok.

Asgeir Olden er fagmedarbeider Institutt for journalistikk, med ansvar for de fleste av IJ's skrivekurs. Han har blant annet vært redaktør i Dag og Tid og Nynorsk pressekontor, og kritiker i ulike aviser.

__________________________________

Det er ikke anledning til å melde seg på enkeltsamlingene, påmeldingen gjelder for alle tre.

Pris: kr 1000 for kritikere og skribenter i tidsskrift og medlemmer i Kritikerlaget, kr 2000 for andre. Prisen inkl. mat og drikke.

Påmelding her.

Arr: Norsk tidsskriftforening med støtte fra Fritt Ord og Norsk Journalistlag

Powered by Labrador CMS