Nordnorsk Magasin 4-2011

Reportasje fra Skottland, artikkel om visene til rallar-trubaduren Blind-Fredrik, urfolkskompetanse bidro til polfarersuksess, dikt, bokanmeldelser m.m.

NORDNORSK MAGASIN nr 4-2011 - årets julenummer!

Nordnorsk Magasin (NNM) er et uavhengig allmennkulturelt tidsskrift, som siden 1978 har skrevet om Nord-Norge, Nordkalotten og andre nordlige eller polare strøk. Magasinet foreller om historie og samtid, natur, mennesker og kultur, med spesiell vekt på litteratur. Bladet har fire utgaver pr år, i et opplag på om lag 2500.

Grader av nord

Vinterutgaven av Nordnorsk Magasin åpner med en reportasje fra rurale strøk på vestkysten av Skottland, redaktøren har vært i vesterled i høst – og har sett og hørt mye som minner om strøkene nordafor i Norge. Folk i utkantene kan ha liv som ligner på hverandre, selv om det kan være både lengdegrader og breddegrader i mellom. Utfordringer og problemstillinger, levemåter og -vilkår kan langt på vei være de samme!

Skandinaviske polfarere hentet lærdom fra inuitter og samer på polferdene! – Dette skildres i en artikkel om urfolkskompetanse som bidro til polfarersuksess. Artikkelen er illustrert med flotte foto av noen av ekspedisjonsdeltakerne, bildene er tatt av fotografen Ellisif Wessel og lånt ut av Sør- Varanger Museum.

Nordnorsk Magasin markerer i denne 4. utgaven i 2011 at det er ti år siden den kjente kunstneren, joikeren, dikteren og nasjonsbyggeren Nils Aslak Valkeapää døde. Minnet om ham – og kunsten og diktningen han etterlot seg - står fortsatt sterkt i Sápmi på Nordkalotten.
Vi skildrer også livet til fiskerdatteren Laura (1891-1989) på Bjarkøy i Troms – fra hun var tolv år gammel styrte hun livet hjemme på gården mens far var på fiske. Historia er fortalt gjennom foto fra familiealbumet og gamle brev fra far og bror.

Magasinets julenummer presenterer også en artikkel om visene til den omreisende rallar-trubaduren Blind-Fredrik (1878-1954). Skillingsvisene er kanskje ikke så mye i bruk lengre, men andre tradisjoner holdes fortsatt i hevd. I Vesterålen kan du gå på luggelagerkurs, og vil du prøve karvekaker fra Helgeland til jul, så finner du oppskrifta magasinet.

Forfatteren av et helt nytt storverk om personnavn presenteres i dette bladet;
Gudbrand Alhaug og hans nye bok ”10 001 navn. Norsk fornavnleksikon”. Du kan også få med deg anmeldelser av flere bøker i magasinet, og som julelektyre har vi med et par små fortellinger og dikt i spaltene våre. Og - vi tar som alltid en kikk på særskilte nordnorske ord i spalten Ord i Nord.

Hilde Kat. Eriksen
Redaktør Nordnorsk Magasin
hilde@nordnorsk-magasin.no
hildekat.wordpress.com

www.nordnorsk-magasin.no

Ute nå

Les bl.a. om: Digitalisering, stordata og kunstig intelligens. Store, komplekse datasett og kunstig intelligens kan gi ny innsikt om sykdom og helse. Helsetjenesten produserer store datamengder som kan utnyttes i forskning, men slik det er i dag, er disse dataene stengt.

Ønsker du kursinfo fra Tidsskriftforeningen?

Da kan du registrere deg her og få tilsendt informasjon om alle kurs vi arrangerer.

Fikk du ikke med deg alt? Se Tidsskriftdagen på Youtube!

Kunsthåndverk søker redaktør

Utlysningstekst finner du her.

Alle tidsskrift skal ha ISSN-nummer. ISSN-nummeret brukes til å identifisere tidsskriftet, og er det samme uansett årgang og utgavenummer.

Les mer her.

Ønsker du å låne kontoret?

Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.

Send e-post til  post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler