Program Tidsskriftdagen 2018
Tidsskriftdagen 2018
Fredag 19. oktober fra kl. 12.00 på Litteraturhuset, Wergeland, i Oslo
TEMA: YTRINGSMOT
Vi inviterer til en fantastisk Tidsskriftdag igjen, og den røde tråden i år er Ytringsmot. Dagen starter med presentasjon av ordninger og avtaler som innebærer til dels store økonomiske lettelser og spennende muligheter for medlemtidsskriftene våre, deretter byr vi foredrag og intervjuer med spennende gjester!
For tidsskrifter, redaksjoner, utgivere, journalister og skribenter:
12.00 Nye medlemstilbud med løfte om økonomiske fordeler
v/Polinor
Presentasjon av firmaet og tjenestene de tilbyr Tidsskriftforeningens medlemmer: Besparelser på opp mot 25% på porto etter inngått avtale med Posten. Annonsesamkjøring som kan gi inntekter for små tidsskrift og konkurransedyktige og rimeligere priser på trykking.
12.30 Journalistikksatsing – en unik sjanse for tidsskrifter og journalister
v/Fritt Ord og Norsk tidsskriftforening
Fritt Ord vil løfte norsk journalistikk, og gir støtte til journalistiske prosjekter. Tidsskriftoreningen ønsker et journalistisk løft i norske tidsskrifter, og inviterer skribenter og redaktører til dette. Hva er god tidsskriftjournalistikk, hvilke sjangrer finnes og hva skal til for å få støtte?
_______________________________________________________________________________________
13.00 Åpning av Tidsskriftdagen 2018
Åpningstale: Ytringsfrihetens pris
v/Nancy Herz, samfunnsdebattant og forfatter
Folk hetses og trakasseres i kommentarfelt og på sosiale medier, kvinner mottar seksuell sjikane, ingen går fri. Hva kan vi gjøre for å skape trygghet for alle de som ikke tør være med, men som egentlig har lyst? Hvordan skape et debattklima som inkluderer alle og som ikke forurenses at hat og hets. Når er nok nok – og hva må til? Nancy Herz har erfaring som samfunnsdebattant og hatobjekt, og har mye på hjertet.
13.30 To inspire, not to impress
You write articles and poems, you publish secular thoughts and ideas, and then you are on “hit list” of extremists. Meet the founder of the magazine and publishing house Shuddhashar in a talk with Christian Kjelstrup, editor of Samtiden.
“Shuddhashar’s effort is to stimulate people's thinking about issues concerning politics, religion, philosophy, science, and literature – to urge people to carefully consider different perspectives and arguments, and to think critically about these issues. We want to free people from blind faith and prejudice.”
Ahmedur Rashid Chowdhury (Tutul) is a Bangladeshi editor, publisher and poetry activists. On October 31, 2015, he was attacked by assailants with machetes. He was hospitalized in a critical condition. Ansar al-Islam (AQIS Bangladesh) claimed the responsibility. Now he lives in exile in Norway, and in November he receives Norwegian PENs Ossietzky prize 2018.
14.30 Hva skal vi med nasjonale vitenskapelige tidsskrifter?
v/redaktør Are Brean fra Tidsskrift for den norske legeforening – Årets tidsskrift 2018
Vitenskapen er internasjonal. Medisinen er internasjonal. Gir det da i det hele tatt mening å gi ut et medisinsk vitenskapelig tidsskrift på norsk?
15.00 MELK arrangerer paneldebatt:
Ytringsmot, motgang og mangfold - skeive tidsskrifter og fanziner i Skandinavia
Tidsskriftene, medlemsbladene, magasinene og fanzinene er en viktig del av den skeive kulturarven. Panelet diskuterer betydningen og utstrekningen av skeive norske tidsskrifter og svenske fanziner, som både voktere- og formidlere av skeiv kultur og politikk. Hva er skeive trykksakers rolle i dag? Og har skeive trykkede medier en særstilling i en stadig mer digitalisert hverdag?
Panelet består av:
Hannah Gillow-Kloster
Hannah Gillow-Kloster er fungerende faglig leder på Skeivt arkiv, og har bakgrunn fra litteraturstudier og digitial humanities. Hun har hatt særlig fokus på fremstilling av skeive både i litteratur og i koding, og har en spesiell forkjærlighet for Virginia Woolf. Hun har jobbet på Skeivt arkiv siden 2014, blant annet med digitalisering av norske skeive tidsskrifter.
Frej Haar
Frej Haar är en dansk-svensk spoken word-poet född i Köpenhamn, baserad i Göteborg. Hen vann svenska mästerskapet i poetry slam 2017, och vann sedan det europeiska mästerskapet. Frej skriver bland annat om transperspektiv, lesbiskhet och (kultur)arv. Genom åren har hen gett ut ett antal fanzines. Hens pågående projekt är ett sötsliskigt, lesbiskt kärleksdiktszine.
Olav André Manum
Olav André Manum er journalist og forfatter. Han var medlem av Løvetannredaksjonen i en årrekke på 1980-tallet og har jobbet mye med kultur, hiv, homospørsmål og Afrika.
Ordstyrer: Siri Lindstad
Siri Lindstad er frilansjournalist og fagbokforfatter. Hun har skrevet Å fylle L-ordet med mening, en debattbok om lesbisk identitet, og jobbet mye med temaer knyttet til kjønn og seksualitet.
16.00 Våga sticka ut hakan!
v/redaktør Mattias Göransson i det svenske tidsskriftet Filter
Magasinet Filter har gjort sig känt för djuploddande intervjuer, långa reportage – och kontroversiella granskningar. Här förklarar chefredaktören Mattias Göransson varför undersökande, och gärna provocerande, journalistik är det bästa sättet att hitta nya läsare. Sedan skadar det förstås inte om du lyckas lösa Palmemordet.
17.30-18.30 Jakten på alvoret
Professor Siri Dokken i samtale med Anne Schäffer
«De første ti årene besto jobben min i å finne komiske vinklinger på alvorlig stoff. De siste ti har jeg brukt mer tid på å lete fram alvoret.»
Hva Siri Dokken mener med dette får vi vite mer om i et foredrag der hun forteller om arbeidsdagen sin som avistegner. I fjor fikk Norge sitt første professorat i satirisk tegning da Siri Dokken, prisbelønnet avistegner i Dagsavisen og mangeårig tegner i Nytt Norsk Tidsskrift, ble utnevnt til professor II ved Kunsthøgskolen i Oslo.
«Siden karikaturstriden har spørsmålene gått på repeat: Hvor går grensen, hvor langt er du villig til å gå … Tegnere forsøker å gi svar, men det gis ikke plass til nyanser, sier Siri Dokken. I samtale med Anne Schäffer vil hun vise oss et realistisk bilde av arbeidet som redaksjonell tegner i norsk medievirkelighet.
Arr: Norsk tidsskriftforening med støtte fra Fritt Ord, NJ, NFF og Kulturrådet