Mobilfotokurs med Brian Cliff Olguin
Kurs i fire deler: Mobilkameraet som hverdagsverktøy Hvordan bruker vi lys til å lage bilder og hva er riktig eksponerte bilder? Hvordan fungerer kamera på mobilen, hvordan få best mulig teknisk kvalitet? Grunnleggende komposisjonsregler, og regler som er til for å brytes. Utvalg, etterbehandling og redigering av bilder.
De tre første kursøktene er på nett, trolig Zoom. Den fjerde blir en fysisk samling etter sommeren.
Torsdag 27.mai kl. 14.00 – 15.30
Torsdag 3.juni kl. 14.00 – 15.30
Torsdag 10.juni kl. 14.00 – 15.30
Torsdag 19.aug. kl. 14.00 – 16.00
Pris: kr 1000 for medlem/skribenter / kr 2000 for andre.
Innhold i samlingene:
1. Foto = Lys. Hvordan bruker vi lys til å lage bilder og hva er riktig eksponerte bilder?
Her vil du få introduksjon til lysets ulike og unike kvaliteter. Vi går gjennom fargetemperatur, hardt og mykt lys, lysets retning og lyskildens størrelse. Egenskaper ved lys som påvirker både hvordan vi fotograferer og hvordan sluttresultatet blir. Olguin viser eksempler tatt med kameratelefonen.
Mål: Grunnleggende forståelse av hvordan utnytte lyset til å ta godt eksponerte bilder.
Forhåndsoppgave: Send inn et bilde som har noe du liker eller ikke liker ved.
2. Mobilkameraet. Muligheter og begrensninger.
Hva består et kamera av og hvordan funker det? Deltakerne får innsikt i enkel bruk av mobiltelefonen som kamera. Hva kan du gjøre for å få best mulig teknisk kvalitet på bildene dine? Vi ser på selve mobiltelefonen og blir bedre kjent med fotodelen av det. Teknisk gjennomgang av ulike innstillinger og terminologi som brennvidder, linser og digitalzoom.
Mål: Å kunne bruke mobiltelefonens kamerainnstillinger til å mest mulig “riktig” eksponerte bilder.
3. Grunnleggende komposisjonsregler. Regler er til for å brytes.
Kursholder går gjennom komposisjoner som funker. Hva kan du gjøre for å få mer effektfulle og uttrykksfulle komposisjoner? Gjennomgang av komposisjonsverktøy som det gylne snitt og ulike formater (kvadratisk, 3:2, 16:9). Noen er mer dynamiske og andre mer statiske. Når bruke hva og hvorfor bryte regler? Olguin trekker på egne og andre eksempler gjennom kurset.
Mål: Å sitte igjen med retningslinjer for å kunne ta godt komponerte bilder.
4. Redigere for å forbedre. Et bilde sier mer enn tusen ord, men hva med flere bilder sammen?
Du er tilbake fra fotoopptak, og hva gjør du nå? Olguin tar deltakerne gjennom prosessen når han er tilbake fra fotografering og hvordan han plukker ut og etterbehandler bilder.Deltakerne får tips til verktøy som Adobe Lightroom mobile og mobilenes egne programmer til å plukke ut og forbedre bilder.
Mål: Å forstå hvordan plukke ut de beste bildene fra en bunke og enkelt etterbehandle bilder til å få fram budskapet ditt.
Om kursholderen:
Brian Cliff Olguin (f.1982) er utdannet fotojournalist ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og har frilanset for norske og internasjonale publikasjoner som VG, Klassekampen, Aftonbladet og New York Times. I 2019 vant han Årets bilde-konkurranse i regi av Pressefotografenes klubb for et bilde som tematiserer ulikhet i Norge. Olguin har holdt en rekke foredrag og workshops.