Invitasjon til

Kurs i litteraturkritikk i Bergen og på nett

Hvorfor anmelde? Og hvordan? Hva står egentlig på spill i kritikken? Kurset strekker seg over tre samlinger, der vi tar for oss kritikk av skjønnlitteratur og sakprosa, bøker for barn og unge og ulike sjangre som essay, avisanmeldelse og mer eksperimenterende kritikk. Deltakerne får tilbakemelding på egne tekster og gode faglige diskusjoner.

1. samling: 20. februar kl. 15.00 - 18.30
Hva står på spill i kritikken?
Hva kan kritikken utrette? Og hvordan? Ulike kritikertradisjoner, ulike medium. Hva er kritikerens oppdrag og hvem skriver vi for? Diskusjon om forhåndsutsendte kritikker i ulike format og sjangere. Hvordan kritikken kan få liv og gjennomslagskraft. Lekse: Skriv en anmeldelse/kritikk.


2. samling: 6.mars kl. 15.00 - 18.30
Å skrive en anmeldelse
Hva må med i anmeldelsen? Hva kan utelates? Hvordan bygge opp en tekst. Hva skiller sakprosakritikk fra skjønnlitterær kritikk? Hva skiller barnebokkritikken fra voksenbokkritikken? Vi går gjennom deltagernes tekster, og diskuterer hva som fungerer godt og hva som bør unngås.


3. samling: 20. mars kl. 15.00 - 18.30
Ytringsmot
Mange litterære debatter handler om etikk, enten i litteraturen eller i kritikken selv. Hvordan håndterer kritikeren etiske spørsmål? Hvilke regler gjelder for ytringsfriheten i medier som redigeres etter Vær Varsom-plakaten? Hva er det vi ikke våger å ytre? Er du mest redd for å virke dum eller slem? Og kan det tenkes at typiske spørsmål om kritikerens «ansvar» og om anmelderiets «etikk» bare er distraksjoner, om man vil skrive noe virkelig nytt og åpnende? Gjennomgang av tekster.

Sted:
Litteraturhuset i Bergen (Zinken Hopp, 2.etg)
og på nett (Zoom).

Priser:
Ordinær pris kr 1500
Studentpris kr 750
Medlemmer i Kritikerlaget: kr 1250
Gratis for medlemmer av Tekstallianse

Påmeldingsfrist: 15. februar.

Påmelding til fysisk kurs her.
Påmelding til nettkurs her.

Om lærerne:
Ida Lødemel Tvedt skriver essayistikk, ofte med innslag av litteraturkritikk, men da "kritikk" i svært bred forstand. Hun beveger seg mellom ulike tradisjoner for fortellende sakprosa, filosofi og subjektiv kulturanalyse. Hun har skrevet for en rekke aviser og tidsskrift i inn- og utland, studert ved Sorbonne, Berkeley og The New School, vært lærer ved Columbia University og gjestelærer ved mange norske skriveutdanninger. Hun debuterte med Marianegropen i 2019 og fikk Hestenes-prisen for fremragende kulturjournalistikk i 2021.

Guri Fjeldberg er utdanna vaktmester, journalist og norsklærer og har en mastergrad i barnelitteratur fra universitetet i Newcastle. Hun anmeldte barnebøker for Bergens Tidende i 20 år før hun nå skriver for Aftenposten. I tillegg anmelder hun sporadisk i Barnebokkritikk og Prosa, og har skrevet anbefalingsguiden 101. De beste barne- og ungdomsbøkene 2005-2015 (Gyldendal). Hun ble kåret til Årets litteraturkritiker i 2015. (Foto: Solvor Nærland)

Arrangør: Norsk tidsskriftforening i samarbeid med Kritikerlaget og Tekstallianse. Støtta av Fritt Ord og Kulturrådet

Powered by Labrador CMS