Redaktørenquete: Empirix
- Empiri, Asterix og tallet ni = Empirix!
- Jeg blir fortsatt slått i bakken av skribentenes fantastiske overblikk over tegneseriefeltets avkroker og spennende nisjer, og av hva som beveger seg av kreativitet der ute, sier redaktør Walter Wehus i tegneserietidsskrifte Empirix.
- Hva er hovedsatsinga til Empirix framover?
- Empirix er et tidsskrift for tegneseriekritikk, men som også følger tegneseriefeltet på andre måter. Vi har en månedlig intervjupodkast som enkelt nok er kalt Tegneserier!, og faste blogger om tema som alternative tegneserier, sci-fi og skeiv tematikk. I 2023 satser vi som alltid på å levere den beste kritikken av norske og oversatte tegneserier, og kommer til å publisere flere anmeldelser enn noensinne i år. Det hårete målet vårt er å heve den offentlige samtalen om tegneserier, og det gjør vi ved å slippe til så mange gode stemmer som vi kan for å skrive om nye utgivelser.
- Hva er du mest stolt av at din redaksjon har lykkes med de siste åra?
At vi har knyttet til oss en så solid gjeng med bidragsytere med så ulike bakgrunner. Ingen skal anklage Empirix for å være ensformig – jeg blir fortsatt slått i bakken av skribentenes fantastiske overblikk over tegneseriefeltets avkroker og spennende nisjer, og av hva som beveger seg av kreativitet der ute. Empirix-navnet selv er kanskje resultatet av en litt for heftig brainstorm, for her har vi både ordet empiri, et nikk til Asterix-universet der alle navn slutter med -ix, og et lite påskeegg i form av at IX er romertall for ni – og tegneserier kalles iblant den niende kunstform.
- Hva vet dere om leserne deres?
- Vi vet at vi blir lest nøye av tegneseriefeltet (både skapere, utgivere og formidlere), men for det meste når vi helt vanlige – og uvanlige – tegneserielesere. Og så vet vi at det stadig blir flere av dem, og det er vi veldig glade for.
- Hvordan prioriterer Empirix mellom papir og nett, og hva har endra seg med digitaliseringa?
Empirix har vært digitalt siden starten i 2014, og har alltid vært gratis å lese. Vi synes det er en verdi i å være så tilgjengelig som mulig når vi vil utvide den offentlige samtalen om tegneserier i Norge. Og så går det rundt på et vis, siden vi slipper kostnadene knyttet til fysiske format.
- Hva bør politikerne ta tak i på tidsskriftfeltet?
- Det er her vi skal svare «mer penger», er det ikke? Men spøk til side: Jeg tror ikke politikerne alltid er klar over hvor mye kultur man får for pengene i norske tidsskrift.
- Hva er den største utfordringa for deg som redaktør nå?
- Det er mye jeg kunne tenkt meg å gjøre, men som rett og slett ikke er mulig i en knøttliten prosentstilling. Annonsering på digitale flater kan være en hodepine, og den som har gode innspill for å nå nye lesere må gjerne ta kontakt!
- Hva ville du gjort med Empirix om du fikk ti millioner kroner?
- Da hadde jeg opprettet et fysisk redaksjonslokale som kunne vært et knutepunkt for bidragsyterne våre, hanket inn ansvarlige for arrangementer og annonsering – og så ville vi betalt alle så godt vi kunne etter alle satser som finnes, og publisert enda flere saker. Muligens ville slottet til Kaptein Haddock fra Tintin-seriene vært inne i bildet om vi fikk vekslepenger.