Dansk vinner: Standart ble Årets nordiske tidsskrift

Det danske litteraturtidsskriftet Standart vant prisen Årets nordiske tidsskrift 2012.  Prisen ble delt ut av den svenske tidsskriftforeningen under Bokmessen i Göteborg fredag den 28. september.

- Vi i redaksjonen er selvfølgelig alle veldig beærede av denne tittelen, sier Elisabeth Skou Pedersen, redaktør i Standart. Det er veldig motiverende og deilig at det man brenner for vekker gjenklang og anerkjennelse hos andre.

Standart ble grunnlagt i 1987, og sprang ut av litteraturhistoriemiljøet ved Aarhus Universitet. . De fleste av tidsskriftets redaktører har fortsatt tilknytning til dette miljøet. Det var Thomas Thurah, senere redaktør i blant annet Information og Weekendavisen, som startet tidsskriftet.

- Prisen kommer tilfeldigvis på et meget velvalgt tidspunkt: vi feirer denne høsten vårt 25 års jublileum, Sier Skou Pedersen.

Den nordiske juryen begrunnet sitt valg som følger:

“Standart är elegant intellektuell och har genomgående mycket välskrivna texter som behandlar såväl gamla klassiker som nya böcker i ett kräset urval. Texterna är också det som spelar huvudrollen i denna tidskrift som i sitt utseende förenar det traditionella med en känsla av nytt.Trots sin intellektuella höjd är tidskriften lätt att läsa och den som tror att det inte går att vara litterär utan att vara tråkig får motsatsen bevisad av Standart.”

- Anerkjennelse gir selvfølgelig en drivkraft til å fortsette det frivillige arbeidet – det gjelder både oss i redaksjonen og våre mange dyktige skribenter, hvis flid og engasjement vi er fullstendig avhengige av, sier Skou Pedersen.

De andre nominerte til årets nordiske tidsskrift var Norsk Shakespeare og teatertidsskrift (Norge), Nya Argus (Finland), Suomen Luonto (Finland) og Ett lysande namn (Sverige).

- Kanskje kan prisen også være med til på å skape kjennskap til bladet vårt i resten av Norden. Dessverre kjenner vi generelt for lite til hverandres tidsskriftskulturer på tvers av de nordiske landene, selv om vi ville kunnet få mye ut av å utveksle mer, sier Skou Pedersen.

Prisen for beste nordiske tidsskrift ble første gang delt ut i Oslo i 2009. Seieren gikk da til det norske litteraturtidsskriftet Vinduet. Siden den gang har Norge gjort stor suksess.  I fjor vant litteraturtidsskriftet Bokvennen, og de mottok prisen under bokmessen Bogforum i København. Samfunnstidsskriftet Syn og Segn landet prisen på bokmessa i Helsingfors i 2010.

Antallet timer kunst og håndverk er redusert fra 20 prosent på 70-tallet til 12,5 i 2022. Den kunstfaglige kompetansen synker hos norske lærere. Barn med fag som tegning, musikk og dans som en del av sin skolehverdag, utvikler kognitive funksjoner raskere enn barn som har ordinær undervisning på skolen. Kunst og kultur er styrkedråpen for demokrati og kritisk tenkning. Fremtiden etterspør kreativitet som kompetanse.

LES MER

Fikk du ikke med deg alt? Se Tidsskriftdagen på Youtube!

Ønsker du kursinfo fra Tidsskriftforeningen?

Da kan du registrere deg her og få tilsendt informasjon om alle kurs vi arrangerer.

Alle tidsskrift skal ha ISSN-nummer. ISSN-nummeret brukes til å identifisere tidsskriftet, og er det samme uansett årgang og utgavenummer.

Les mer her.

Ønsker du å låne kontoret?

Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.

Send e-post til  post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler