Her finner du juryens begrunnelser for prisene i 2018:
Årets tidsskrift 2018
TIDSSKRIFT FOR DEN NORSKE LEGEFORENING
Sjefredaktør: Are Brean
Grafisk formgiver: Mark Porter Associates og Lotte Grønneberg
Med økt internasjonalisering får engelsk en sterkere stilling i akademia. I Norge holder vi oss med mange gode fagtidsskrifter som har en viktig rolle for å vedlikeholde og videreutvikle en fagterminologi på norsk. Tidsskrift for Den norske legeforening er kanskje den fremste eksponenten blant disse.
Tidsskriftet har i lang tid satt standarden for hvordan et godt fagtidsskrift skal presenteres på nett og papir, og løfter seg ytterligere i 2017 med redesign av hjemmesider og papirutgave. Den store gaven til folket er imidlertid at foreningen deler dette også med den vanlige leser – da alt stoffet er gratis tilgjengelig på nett, som er et ideal for forskningstidsskrifter.
Tidsskriftet er den udiskutable møteplassen for legeprofesjonen. Samtidig formidler debattene, artiklene, temaene og de faglige oversiktene uvurderlig informasjon til en bredere offentlighet. Fra 2017 vil vi særlig anbefale den svært leseverdige temaseksjon om verdens helse.
Tidsskrift for Den norske legeforening bidrar til god fagformidling på norsk, deler kunnskapen med alle og setter standarden for fagtidsskriftene i Norge. Tusen takk og gratulerer med prisen Årets tidsskift 2018!
Åpen klasse: Kreativ posisjonering og rekruttering av nye stemmer
SAMTIDEN
Redaktør: Christian Kjelstrup
Grafisk design: KORD v/ Cecilie Breivik Hansen og Maria Astrup
Samtiden har i sin 2017-årgang markert seg med tydelige og aktuelle tema, der innholdet er preget av kompetanse, bredde og nytenkning i valg av artikkelforfattere. Tidsskriftet har fremvist et sterkt engasjement og vilje til å erobre nye arenaer i offentligheten ved originale og effektive lanseringsstunt som har utvidet utgivelsens nedslagsfelt. Seminarer, pop up-bokhandel og lanseringsmiddag er noen av de kreative tiltakene som også har fått oppmerksomhet i media.
Samtiden anno 2017 er en vital publikasjon, og er til inspirasjon for andre tidsskrift når det gjelder å rekruttere nye og unge skribenter og å skape oppmerksomhet om sine utgivelser.
Juryen tildeler Samtiden prisen Åpen klasse 2018 for kreativ posisjonering av tidsskriftet i offentligheten og for frisk rekruttering av nye stemmer. Gratulerer!
Pris for godt design 2018:
A NEW TYPE OF IMPRINT
Redaktør: Veronica Mike Solheim
Grafisk formgiver: Gaute Tenold Aase
A New Type Of Imprint handler om norsk kreativ kultur og design. Formålet forstår vi umiddelbart når vi ser magasinet. Her følger formen innholdet på en forbilledlig måte. Intet er tilfeldig, men alt godt organisert. Den typografiske aksenten gir magasinet en seriøs retning og karakter. Papirkvaliteten på sin side bidrar til en taktil og behagelig leseropplevelse.
I tillegg gir billedvalget artiklene en utfyllende dramaturgi og er av utsøkt og solid kvalitet. Oppslagene er varierte, noen ganger med tydelig tempo, andre ganger dvelende.
Det samlede inntrykket gir oss pulsen på landets fremste kreatører og byr oss en vitalitet som begeistrer. Juryen gratulerer tidsskriftet med godt utført design for året 2017.
Les bl.a. om: Digitalisering, stordata og kunstig intelligens. Store, komplekse datasett og kunstig intelligens kan gi ny innsikt om sykdom og helse. Helsetjenesten produserer store datamengder som kan utnyttes i forskning, men slik det er i dag, er disse dataene stengt.
Temaet denne gang er samling, og favner bl.a. livmor på sprit, teoretisering om museumsfotografiet og spørsmål om fornyet gjenstandsfokus kan ses som en protest mot opptattheten av samfunnsrollen.
Sommaren er her, og det er også årets tredje utgåve av Prosa! Tema er PR. Forkortinga PR står for det engelske public relations – offentlege relasjonar. Omgrepet gjer det tydeleg at reklame og salsarbeid handlar om meir enn gode tilbod, det handlar også om omdøme og tillit.
I Tidsskriftet nr. 7/2022 kan du blant annet lese mer om dette: Mekanisk trombektomi ved hjerneinfarkt, Covid-19-vaksinasjon blant europeiske innvandrere og at vegetar- og vegankost er sunt – med noe tilskudd
Vårutgåva av Prosa rettar blikket mot ein sakprosakategori som er like gamal som han er aktuell, nemleg biografien.
Spørsmål om ytringsfridom og debattklima var sentrale i 2021 og det er ingen teikn på at dei vil bli mindre viktige framover.
Ragnar Hovland blir 70 15. april i år. Men festen er alt i gang i Syn og Segn. I intervju med Sigrid Sørumgård Botheim innrømmer Hovland at «eg har kjensler, sjølv om dei sit langt inne». Litteraturkritikar Eivind Myklebust har gjenlese klassikaren Sveve over vatna og skriv om tull og alvor hos Hovland.
Korleis høyrest den eldste innspelte folkemusikken i Noreg ut? Er joiken terapi, protestsong eller både delar? Korleis kombinerer ein politisk engasjement og engasjement for folkekulturen? Dette og mykje meir les du om i julenummeret av Folkemusikk!
Barn og Covid-19: Foreldres spagat i pandemien – og alle valg som har blitt tatt og skal bli tatt – er temaet som rommer forsiden i nyeste utgave av Tidsskriftet. Skal man holde barnet hjemme? Må vi teste nå? Og skal 12-åringen få vaksine?
Tidsskriftet heiser regnbueflagget. Nytt nummer av Tidsskriftet har flere regnbue-artikler. Juni er nemlig Pride! Avalon Nuovo, som står bak forsiden, sier: «Ut fra egne erfaringer og erfaringene til andre LGBTQIA+-venner, tenkte jeg at jeg ville illustrere varmen og gleden ved å oppdage en kropp, enten det er ens egen eller kroppen til et annet menneske. For meg føles dette ganske sentralt i opplevelsen av å være skeiv, og det er en vakker ting å feire som del av Pride.»
Korleis jobbar ein faktasjekkar, og kor stort ansvar har fagkonsulenten for ferdig bok? Korleis påverkar konspirasjonsteoriar den offentlege samtalen, og kva treng vi eigentleg meningsjournalistikken til no som alle kan publisere eigne synspunkt i sosiale medium? Alt dette kan du lese om i vårens tredje nummer av Prosa.
Har romantiske komedier blitt håpløst utdaterte? Eller kan de fortsatt gi oss håp? Z ser nærmere på en sjanger som har stått fjellstøtt hos publikum, selv om den har blitt beskrevet som både naiv og eskapistisk, med tvilsomt kvinnesyn og reaksjonære tenkemåter. Har vi blitt for kyniske for romantiske komedier? Her kan du blant annet lese om Bringing Up Baby, Woody Allens Annie Hall, kultklassikeren Harold and Maude, Appropriate Behavior og Knocked Up.
Da kan du registrere deg her og få tilsendt informasjon om alle kurs vi arrangerer.
Fikk du ikke med deg alt? Se Tidsskriftdagen på Youtube!
Alle tidsskrift skal ha ISSN-nummer. ISSN-nummeret brukes til å identifisere tidsskriftet, og er det samme uansett årgang og utgavenummer.
Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.
Send e-post til post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.