Panelsamtale torsdag 28. november kl. 17.30
Norsk krigsfilm: Hva er problemet?
«Hvor mange ganger skal vi senke Blücher?», spurte regissør Rune Denstad Langlo i bransjebradet Rushprint da det ble annonsert at Norsk filminstitutt har gitt flere millioner til hele to spillefilmsatsinger om Blücher. Allerede neste år blir det premiere på den første av filmene.
Vidkun Quisling og Gunnar Sønsteby har fått sine egne storbudsjettsfilmer høsten 2024.
Hvordan speiler disse filmene om hvite, tapre menn på 1940-tallet mangfoldet i samfunnet? Og kan disse store tildelingene fra Norsk filminstitutt ødelegge for satsingen på andre filmer?
Flere kritikere har påpekt historisk slurv og problematiske framstillinger i de norske krigsfilmene, og på et ensidig romantisert bilde av krigen og den norske motstandskampen.
Samtidig er krigsfilmene dritpopulære, noe programdirektør i Oslokino, Christin Berg jubler over. Burde ikke vi alle juble over dette?
I en panelsamtale i regi av Kulturplattformen TBA spør vi: Hvilke fremstillinger er det vi får i norske filmer satt til andre verdenskrig og hva går disse framstillingene på bekostning av?
Ved å vekte kritikerblikket vil vi også komme inn på problemstillinger knyttet til mangfold i perspektiver og estetikk, verdier og moral, Norges eget selvbilde og hvordan vi ser oss selv gjennom historien – fortalt på film.
I panelet sitter:
Lars Borgersrud, historiker
Lars Ole Kristensen, filmkritiker og redaktør i filmtidsskriftet Montages
Christin Berg, programdirektør i Nordisk film kino
Henrik Martin Dahlsbakken, filmregissør, blant annet krigsfilmen «Konvoi»
Ida Madsen Hestman, filmkritiker, medieviter og redaktør for Kulturplattformen TBA
Samtaleleder: Einar Aarvig, filmkritiker
Samtalen starter kl.18.00
Sted: Goldie i Bernt Ankers gate 21, vis-à-vis Oslo Sportslager i Torggata.
Arrangementet er støttet av: Kulturdirektoratet, Norsk tidsskriftforening og Fritt Ord.