_____________________________
Årets tidsskrift 2017
Ansvarlig redaktør: Vidar Enebakk
Redaksjonssekretær: Ellen Krystad
Illustratør: Siri Dokken / Design: Munch design
Redaksjon: Fredrik Engelstad, Charlotte Haug, Christine Myrvang, Ellen Krystad, Inger Johanne Sand, Henrik H. Svensen, Kjersti Thorbjørnsrud.
Spørsmålet om hva vi skal med humaniora og formidlingens betydning for forskningen var to helt sentrale debatter i akademia i 2016. Nytt Norsk Tidsskrift var hovedarenaen for disse debattene. Ikke bare gjennom fremragende tekster, men også ved å organisere debattmøter og aktiv profilering i sosiale medier har tidsskriftet formidlet faglige impulser til det offentlige ordskiftet om skolens betydning for humaniora og om formidlingens betydning for forskningen.
Juryen gir derimot «gult kort» til redaksjonen for den lave kvinneandelen blant forfatterne i 2016 og håper på bedre kjønnsbalanse fremover. Redaksjonen har likevel klart å revitalisere NNT og formidle vitenskapelig innsikt til aktuelle kulturelle og politiske debatter, samtidig som man har klart å beholde tidsskriftets sterke identitet. I 2017 trenger vi en opplyst samtale og et levende Nytt Norsk Tidsskrift i kampen mot falske nyheter!
Gratulerer med prisen Årets tidsskrift 2017!
_____________________________
Pris for språk og formidling 2017
Redaktør: Sindre Hovdenakk
Grafisk design: Aina Griffin
Prisen for språk og formidling går i år til et tidsskrift som selv tematiserer dette i sine omtaler av norsk og oversatt sakprosa. Juryen vil spesielt fremheve bidragene til litteraturkritikerne Gro Jørstad Nilsen og Merethe Røsvik Granlund som i hele 2016-årgangen har underholdt og opplyst leserne med sine skarpe penner.
Tidsskriftet har sparket i gang viktige debatter som også ble formidlet til en bredere offentlighet. I essayet «En løgnaktig historie» analyserer Halvor Elvik tre tiår med bøker om og med Arne Treholt, mens Cathrine Krøgers tekst «Et fag på ville veier» problematiserte teoripress og klarspråk i profesjonsfagene generelt og språket i bøker for sykepleierutdanningen spesielt.
Juryen tildeler derfor prisen for språk og formidling dette året til PROSA. Gratulerer!
______________________________
Pris for god design 2017
Redaktør: Bjørnar Olsen
Design: Laboremus
Illustratører: Åshild Irgens, Bendik Kaltenborn og Åge Peterson
Prisen for god design går til Tidsskrift for Norsk psykologforening. Fagtidsskriftet har et tydelig teksthierarki mellom vitenskapelige artikler, annet fagstoff, kultur, debatt og reportasjer. Hovedartiklene er gjennomgående intelligent dramatisert med illustrasjoner som løfter teksten og inviterer til videre lesning. De faste omslagsillustrasjonene skaper kontinuitet og gir tidsskriftet en ekstra dimensjon av idétyngde.
Gjennom sitt typografi- og formvalg har Tidsskrift for Norsk psykologforenings redaksjonelle innhold funnet sin nødvendige ro og rytme. Totalinntrykket er drivende gode tekster og velvalgt visuell presentasjon. Tidsskrift for Norsk psykologforening er et fagtidsskrift med et stort potensial til å nå langt utover sitt engere fagmiljø.
Juryen gratulerer!
Tema for årets femte utgave er fagfornyelsen. Fokus ligger på tverrfaglige temaer i de nye læreplanene som ble tatt i bruk i høst, og på hvordan digitalisert undervisning påvirker lærer og elev. Mange interessante perspektiver åpner seg når man ser nærmere på hvordan de ulike temaene folkehelse og livsmestring, demokrati og medborgerskap og bærekraftig utvikling krysser hverandre.
I 1870 fantes det omtrent 100 000 griser i Norge. I dag slakter vi 1,7 millioner griser hvert år. Nå hører vi om et voksende ubehag knyttet til denne produksjonen – selv næringen snakker om «stor etterspørselsrisiko». Og dyrevernere mener at dersom forbrukere visste mer om hvordan grisen blir mat, så ville maten smakt annerledes.
Film er en empatimaskin – Z om norsk kortfilm. Z filmtidsskrift fronter kortfilmen som et eget kunstnerisk format. I det nye nummeret av Z tar vi pulsen på kortfilmen under de tilstandene vi lever i, og retter også blikket bakover i tid til en av de store eksperimentfilmskaperne.
Tema for utgaven er sak/strek: sakkunnskap i tegneserien, og avistegningen som kommentarvirksomhet. Det visuelle omgir oss i stadig økende grad, og krever tolking på lik linje med språket.
Årets tredje utgave av Prosa er viet 25-årsjubileumet! Vi feirer med et fyldig jubileumsnummer og lansering av første episode av Prosapodden!
Unntakstilstand: I det ferske nummeret av Syn og Segn utforskar skribentane krise og korona frå ulike ståstader. Her er dikt av mellom andre Frode Grytten, Jon Fosse og Kristina Leganger Iversen, artiklar om pest, sjukdom og død av Aina Basso og Arnhild Skre, essays av Kristin Sørsdal og Jan Inge Sørbø.
Tekstar frå Sør- og Mellom-Amerika. Mubalegh omset eit utval dikt av brasilianske Conceição Evaristo, som hadde sin forfattardebut i 1990, og har sidan gjeve ut poesi, noveller og romanar. I forfattarskapen sin tematiserer ho nostalgi overfor ei tapt jord, eit tapt Afrika, eit hav av minner, men òg eit håp om noko nytt.
Tema «Næringsvett». Det er et tema som brått oppleves som høyaktuelt: Smitteverntiltakene mot koronaviruset rammer nå både næringslivet generelt og kulturfrilansere spesielt, på en måte det var vanskelig å se for seg for bare noen uker siden.
Frå einsame menn og nabolandsperspektiv til Google og kunstig intelligens: I denne utgåva av Syn og Segn finn du tekstar som spenner over både det personlege og det globale.
Hva er det med kunstfaglig arbeid som kan bidra til å fremme medborgerskap? Ny utgave av DRAMA retter søkelyset mot ulike marginaliserte grupper – fra flyktningbarna som jevnlig ankommer norske skoler til seniorer som opplever tap av verdi og tilhørighet.
This issue: Feminism. The humanity of women, equal rights for women, women’s roles and experiences within patriarchy, impact of religious norms on women’s lives; all these and many more are issues of critical importance to feminism.
Tidsskriftdagen 2020 ble strømmet og du kan se den på vår Youtubekanal her.
Medlemstidsskriftene kan låne kontoret vårt i 4. etasje på Litteraturhuset i Oslo, fortrinnsvis etter kl 15. Trenger du det på dagtid, kan det som regel ordnes.
Send e-post til post@tidsskriftforeningen.no for spørsmål/reservasjon.